DZB is sociale werkplaats én ontwikkelingsbedrijf

Sinds 1 januari is Noëlle ter Woerds directeur DZB Leiden. De Leidse  sociale werkplaats met 750 SW-werknemers plus het ontwikkelingsbedrijf dat jaarlijks 400 werkzoekers bemiddelt naar een baan. Ter Woerds volgde een opleiding voor journalist, studeerde bestuurskunde en deed onder andere werkervaring op in de communicatiebranche en als officier bij de landmacht. “Ik ben echt onder de indruk van de betrokkenheid en expertise van de DZB medewerkers”, zegt zij, “en mijn welkom hier voelde als een warm bad”.

door Hans Schuurman

DZB, voorheen De Zijl Bedrijven, is bij de meeste Leidenaren vooral bekend als een sociale werkplaats waar mensen met een lichamelijk – en/of geestelijke beperking zinvol arbeid verrichten onder begeleiding van (ambtelijke) teamleiders. Ooit was het aantal SW’ers  zo‘n 1.200 en werd nagenoeg iedereen die zich aanmeldde met minimaal 30% van de normale arbeidscapaciteit, in dienst genomen. Het voor opgezette doel van SW-bedrijven, doorstroming naar de regulier arbeidsmarkt, was in die jaren minimal. Slecht 5 % vond zijn weg naar een reguliere baan.

In 2015 werden de SW bedrijven die inmiddels landelijk 120.000 werknemers telden, door de regering budgettair gedwongen het aantal ‘geplaatste’ medewerkers terug te schroeven, via natuurlijk verloop, pensionering etc. . Het aantal SW’ers  bij DZB rond 2015 was 800, in 2021 zo’n beetje  gehalveerd. In de  werkplaats aan de Le Pooleweg zijn productieafdelingen bijvoorbeeld voor licht montage werk,  chocolaatjes inpakken enz.. DZB werknemers zijn ook te vinden bij fietsenstallingen als beheerder, bij de catering of werkzaam in de groenvoorzieningen.

Geluksgevoel

Directeur Ter Woerds: “DZB heeft zich naast een sociaal werkbedrijf goed ontplooid als een ontwikkelingsbedrijf. Een leer- en werkbedrijf waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt door testen, trainen en begeleiding naar een baan bij de overheid of bedrijfsleven worden bemiddeld”. Bij die bemiddeling is de taak van DZB aandacht te besteden aan zowel de arbeidsplek als aan degene die deze plaats gaat bemensen. De arbeidsplek wordt zo mogelijk aangepast. Bijvoorbeeld een sterke loep geïnstalleerd voor het werk van een slecht ziende medewerker. En loonsubsidie toegekend ter aanvulling het salaris omdat de werknemer vanwege zijn handicap arbeidscapaciteit verlies heeft. Soms wordt een medewerker vanuit DZB (tijdelijk) gedetacheerd (uitgeleend) bij een werkgever als die een vast arbeidscontract nog een brug te ver is. Ter Woerds: “Wij zijn best succesvol met  bemiddelen”, zegt ze  met gepaste trots. “Want van de jaarlijkse 800 plaatsingen blijken op termijn 400 een succes.  ‘En maakt werk hebben mensen nou gelukkiger?’ Ter Woerds aarzelt niet: “Arbeid zien wij als een wezenlijk deel van ‘t volwaardig mee te doen in de samenleving. Het dagritme, collegiaal met elkaar omgaan, het plezier dat iets ‘uit je handen’ komt en je nuttig voelen,  versterkt het gevoel van  iemands eigenwaarde. Ja, dat geeft een geluksgevoel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *