Controle horecabedrijven

De meeste mensen deugen en dat geldt zeker ook voor horecaondernemers. Maar deze week kwam hun bedrijfstak in het Leidse nieuws omdat een exploitant zich verzette tegen de voedsel en warenautoriteit om in z’n keuken te kijken en werd  vervolgens in de boeien geslagen. En bij een controle elders werd een verboden lijmplank in de keuken gevonden. Een ongedierte bestrijdingsmiddel dat eenmaal geplaatste muizenpootjes niet meer loslaat. In ieder geval is het nut van niet te voren aangekondigde periodieke controles op voedselveiligheid en gezondheid bewezen.

door Hans Schuurman

Naar aanleiding van signalen controleerden politie, brandweer, Omgevingsdienst West-Holland en de Voedsel- en Warenautoriteit vorige week bij de Leidse horeca de naleving van vergunningen, wet- en regelgeving. Zij constateerden dat het overgrote deel van de ondernemers hun zaken goed op orde hebben. Oh, ja, die lijmplank die werd aangetroffen.

Een lijmplank is een plank waarop lijm en een lokmiddel zijn aangebracht. De lijmplank wordt gebruikt om muizen, ratten of ander ongedierte te vangen. Ze worden aangetrokken door een lokmiddel, stappen in de lijm en … vluchten kan niet meer. Ze kunnen nu gemakkelijk gedood worden. Maar dat is de reden dat het in Nederland verboden is omdat het tot dierenmishandeling leidt. En waarom worden illegale lijnplanken dan toch verkocht in Nederland? Bedrijven die veel last van ongedierte hebben, kunnen van het verbod ontheven worden.

De brandweer constateerde dat bij diverse ondernemingen rookmelders en blusmiddelen ontbreken of niet in orde waren. Verschillende overtredingen kwamen aan het licht op hygiëne gebied. Voedsel dat in de koelkast lag voor later gebruik, was niet gedateerd. En het niet rook verbod  bij voedselbereiding werd regelmatig overtreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *