Feestvierders spreiden moet 3 October viering veiliger maken

“3 October 2021 wordt ingetogener maar niet vanwege corona”, vertelt wethouder Yvonne van Delft op de perspresentatie. Dit jaar geen podia, bands of overkappingen, de live muziek en optredens komen op boten (langs) varen. Minder heen – en weer geloop bevordert de veiligheid en er wordt niet meer afgehekt. De traditionele feestelijkheden kermis, optocht, minikoraal etc. etc. gaan gewoon door. De nieuwe organisatorische opzet is een opmaat voor toekomstige Leiden Ontzet vieringen.

door Hans Schuurman

Dat de 2021 viering op  2 en 3 oktober de start is voor een andere manier van feesten, is raadslid Juliette Gilissen (VVD) het helemaal niet mee eens. “In de gemeenteraad is afgesproken dat eerst uitgebreid geëvalueerd wordt. En dat er wellicht geen groot afgehekt evenement meer zou zijn aan de Nieuwe Rijn, daar zou eerst naar gekeken worden”, zegt zij. Gilissen: “Wat de VVD betreft, horen bij het ‘Feest der Feesten’ bands bij de kroegen”.

Wethouder Van Delft meldt bij haar presentatie dat een aantal horecaondernemers die in voorgaande jaren een evenementenvergunning hadden uit veiligheidsoverwegingen geen evenementen meer willen organiseren vanwege overcrowding. “Daarom zijn dit jaar alleen terrassen in het centrum open”, zegt ze.. “Dat aan de horeca exploitanten geen vergunning  wordt gegeven”, vindt raadslid Juliette Gilissen (VVD) “héél vreemd”. En over het feest ‘op afstand’ voor jongeren, zoals Van Delft wil, zegt Gilissen: “Cafés mogen toch nikst!”.  

1,5 meter onzeker

Vanwege corona gingen de afgelopen anderhalf jaar de meeste evenementen niet door of werden ze online gedaan en volgens wethouder Van Delft blijven veel dingen ongewis, bijvoorbeeld of de 1.5 meter regel voor buiten los wordt gelaten. Omdat dit jaar 3 oktober op een zondag valt, duurt de viering in totaal 3 dagen. Uitgangspunt daarbij is dat de horeca alleen terras opent, podia, bands en overkappingen zijn niet toegestaan. De gemeente zorgt voor (live) muziek op varende boten in de grachten. Horecagelegenheden die niet langs het water liggen kunnen een evenementenvergunning aanvragen voor (achtergrond)muziek bij het terras, eventueel live en akoestisch, maar ook hier geldt: geen podia met bands en Dj’s. In de evenementenvergunningen staat een relatief lage geluidsnorm (2a 80 dB(A), 90 dB(C)). Uitgangspunt is spreiding van bezoekers en een kleinere concentratie bezoekers in het Nieuwe Rijn gebied. Er komen geen pontons op de Nieuwe Rijn. De statiegeldbekers zijn op  de terrassen niet verplicht, maar zeer gewenst. Om spreiding te bevorderen, met name de feestzoekend jongere bezoeker uit Leiden en omstreken, is er voor de avond en nacht van 2 oktober een evenement buiten de binnenstad. Vanwege de initiatief rol vanwege de openbare orde en veiligheid, betaalt de gemeente dit jaar de extra kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *