Dependance van Vrije School Mareland?

Ouders van leerlingen van de basisschool ‘Vrije  School Mareland’ protesteerden vorige week bij onderwijs wethouder Paul Dirkse (D66) tegen aanwijzing van een oud schoolgebouw, De Nieuwplaatz, als onderkomen voor hun groeiend aantal leerlingen. Volgens deze ouders zou ‘De Nieuwplaatz’ geen sociaal veilige plek zijn voor een onderwijs locatie. Niettemin wordt Sumatrastraat nr. 201 momenteel wel voor ‘t gebruik van twee klassen aankomend schooljaar in gereedheid gebracht. Dirkse beloofde de ouders vertegenwoordigers bij de vervolggesprekken hierover uitgenodigd te worden om mee te praten.  

door Hans Schuurman

Op de Vrije  School Mareland’ aan de Maresingel zitten op dit moment ca. 300 kinderen en de school wil doorgroeien naar 450 kinderen in 2028. Dit besluit werd in 2015 genomen. De noodzakelijke verbouwing daarvoor zou in 2021 plaatsvinden, maar door een wijziging in het gemeentelijk huisvestingsplan werd het uitgesteld, mogelijk tot het jaar 2028. Ter overbrugging van deze periode bood de gemeente de ´Nieuwplaatz’ aan. Dit pand wordt ook gebruikt door kunstenaars, muzikanten en voor toneelrepetities en – voorstellingen. Maar de Mareland ouders vinden het schoolgebouw sociaal onveilig, moeilijk bereikbaar bij ’t halen en brengen en voelen zich niet welkom bij de huidige gebruikers. Echter, bestuur en directie van de school accepteerden het voorstel al van de gemeente.

Bestuurder Klapwijk motiveert zijn instemming als volgt: “De Nieuwplaatz is een locatie waar je niet voor zou kiezen om een nieuwe school te bouwen. Maar het is wel een gebouw dat voorzieningen heeft die een school nodig heeft. We willen en moeten dezelfde veiligheid bieden als in ons huidige gebouw aan de Maresingel. Asbest zit helaas in veel oudere gebouwen. Gelukkig levert dat geen direct gevaar op, zolang je ’t gebouw niet gaat afbreken of renoveren. Voor alle zekerheid wordt opnieuw op aanwezigheid van asbest geïnspecteerd”. En reagerend op de verkeerssituatie bij de Nieuwplaatz, antwoordt Klapwijk: “Met ouders en kinderen willen we graag aan de slag hoe veilig te bewegen in het verkeer, op en rond deze plek maar ook elders in de stad. Halen en brengen van de leerlingen vindt plaats achter het gebouw in een relatief rustige straat”.

Noodlokalen

Ouders zijn niet gerustgesteld, ze zien meer in noodlokalen, vertelden zij de wethouder. Desnoods willen de ouders financieel bijdragen, bieden zij aan. De keuze voor de Sumatrastraat van gemeente en bestuur gezamenlijk gaat niet over geld, verwerpt de wethouder deze gedachte. En ook met andere (tijdelijke) oplossingen die de actievoerende ouders aandragen, gaat de gemeente niet in mee. Daarover bestaat bij de ouders en hun vertegenwoordigers onbegrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *