Wij zijn de crew van deze planeet die het verschil kunnen maken

Haar meest recente boek:  ‘Happy 2050 scenario’ presenteerde Babette Porcelijn vorige week in het Leids Circulair Warenhuis. Wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) nam het boek stralend in ontvangst. Het ontvangstcomité bestond uit leden van de Leidse duurzaamheid elite én de groep ondernemers die aan het duurzaamheid beleid van de gemeente een belegde boterham verdienen. ‘Mevrouw Porcelijn, hoopt u met uw boek op gedragsverandering te bereiken in brede lagen van de bevolking?’

door Hans Schuurman

De gemeente had voor deze feestelijke gelegenheid vertegenwoordigers van bedrijven uitgenodigd die in de regio voor afvalverwerking zorgen. “Wij gebruiken het woord afval niet meer, corrigeert de projectleider mij. “Wij spreken liever van grondstof voor nieuwe producten”. Zij vertelt over de regionale inspanning om deze grondstoffen te verzamelen bij scholen, sportvelden en bedrijven en te (her) gebruiken. En sluit haar wervend betoog af met de slogan: “We gaan voor ‘zero waste’. ‘Zou met minder vreemdtalig vakjargon de beoogde doelen voor duurzaamheid verbetering, beter landen bij de gewone burger’, vraag ik voorzichtig.  

Babette Porcelijn is een Delftse ingenieur Industrieel Ontwerpen. Zij fietst door het land met medestanders en stapeltjes boeken in haar fietstassen. Vanmorgen vroeg vertrok zij uit Amsterdam en werd rond het middaguur ontvangen door onze wethouder in het Circulair Warenhuis, Nachtegaalstraat 41. Een passende locatie waar afgedankte materialen een kunstig, soms artistiek, nieuw leven krijgen. Porcelijn bezoekt op haar fietstochten gemeentebestuurders ook bedrijven, Shell, KLM,  architecten en opleidingsinstituten. Later vandaag vervolgt zij haar weg richting Den Haag, Carola Schouten, de minister zelf, wil haar wel ontvangen. Ja, de ingenieur I. & O. spreekt mensen uit de hoogste regionen om de maatschappij te veranderen.

Porcelijn: “Maar wat was uw vraag ook al weer? Oh ja, of mijn boek tot gedragsverandering leidt in brede lagen van de bevolking of een slechts ‘page turner’ voor gelovigen die er mee gezien willen worden deze zomer bij het zwembad?”

Think big

Babette Porcelijn onderzoekt in Het happy 2050 scenario het hoogst haalbare voor een veilige en gelukkige toekomst. In haar boek komt alles wat daarop invloed heeft: welzijn, gelijke kansen, de economie, natuurlijke hulpbronnen, beleid en een veilige planeet aan de orde. Ze brengt samenhang in onderwerpen en vertelt wat gedaan moet worden. Porcelijn: “Wij zijn de crew van deze planeet en wij kúnnen het verschil maken. “Breng maar eens in kaart welke impact en kansen je hebt in een duurzamer leven, lees mijn tips en handvatten en maak een mix van acties en uitdagingen. Zet je in voor een betere wereld, denk mee, bouw mee en geniet van de reis”. “Think big, man and act now”. ‘Het happy 2050 scenario’ van Babette Porcelijn, Uitgeverij: Volt. ISBN: 9789021423692. Paperback: € 26,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *