Gratis Koudenhoorn pontje populair onderdeel dagrecreatie

Het natuurgebied Koudenhoorn in Warmond is voor de bewoners van de Merenwijk met de komst van een pontje opeens bereikbaarder geworden. Halverwege het pad langs de golfcourse kan de wandelaar of fietser zich laten overzetten voor een bezoek of doortocht door dit natuurgebied, waar ook een horecavoorziening is. En als je tijd hebt, kun je het reguliere Merenwijkrondje uitbreiden via Koudenhoorn, Warmond en Dekker, een lobje van ca. 4 km.

door Hans Schuurman

 Sinds vorige week vaart op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur tussen de Kagerzoom en Koudenhoorn een voetgangers- en fietspontje. Deze ferry over de Groote Sloot wordt elektrisch aangedreven en brengt u in 15 minuten plus van en naar een aanleg- opstapplaats, in Koudenhoorn bij scouting Tjarda.

De boot maakt een vaartje van 3.5 km per uur en het vervoer is gratis. Bij tegenliggers deint het bootje een beetje , maar zeeziek wordt je echt niet. Op het dak van de boot liggen zonnepanelen en overvloedige energie wordt opgeslagen in baterijen aan boord. “U hoeft niet bang te zijn dat we bij een bewolkte lucht gaan dobberen” stelt de schipper, Sjoerd Reinders (27)  zijn passagiers gerust. Zelf spreekt de kapitein liever van ‘host’ (gastheer) . Reinders omklemt geen stuurwiel, onze eigentijdste schipper houdt z’n mobieltje in de hand waarmee hij de boot behendig stuurt, versnelt of vertraagt.

Hij vertelt over de nieuwste technische snufjes en beantwoordt alle vragen van de passagiers. Hij weet echt álles. “Voor mijn studie werktuigbouwkunde was deze ferry  mijn afstudeerproject”. “Oh, vandaar”’, ropen de passagiers respectvol in koor  Het pontje krijgt op termijn een automatische besturing waarmee de ‘gastheer’ kan ingrijpen als een eigenwijze zwaan of een roeibootje de uitgezette vaarroute zou doorkruisen. Reinders: “De kern van dit project is dat de boot te zijner tijd autonoom wordt. “Een zelfdenkend  sturingsmechanisme waarbij de gastheer enkel dient in te grijpen als de computer tekort schiet”. De jonge technicus kijkt in het zicht van de afstapplaats de kring van passagiers rond en vraagt: “En heeft u nog wat te vragen? “Ik heb veel van je geleerd Sjoerd”, zegt een oudere heer tegen hem ten afscheid

Er was veel belangstelling zaterdagmiddag rond 15.30 uur,  drie fietsen en zeven passagiers. Het ging allemaal net, maar heel veel meer ruimte was er niet  Het wordt vast een populaire uitstapje deze zomer. De proef wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. De ferry is ontwikkeld door The Future Mobility Network en Next Generation Shipyards. Tot  1 oktober kunt u meevaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *