De Singelpark route als aanschouwelijke geschiedenisles

De focus van de Singelpark wandeling afgelopen zondag lag op historische weetjes van een (deel) route. Deze wandeling met gids over ca. 2 km., het volledige rondjes is 6,3, loopt langs het  zuidelijk deel. Elke maand wordt één derde van het Singelpark in kleine groepjes verkend. De deelnemerskosten bedragen € 5,00 die volledig ten goede komt aan de Vereniging  van Vrienden van het Singelpark. Vandaag is Ruud Bitter, die ook gidst voor ’t Gilde, onze leidsman. Het loopje start op de hoek Geregracht/Plantsoen. We staan stil bij een gedenkteken uit 1924 ter viering van de 350ste verjaardag  van Leidens’ ontzet. De steen heeft vier uitgehakte portretten van de hoofdrolspelers Willem van Oranje, Louis de Boisot, Jan van der Does en Jan van Hout. Er vlak bij een gebouw, in Amsterdamse architectuurstijl,  een rioolgemaal buiten dienst. Het Plantsoen in, de volière ligt op onze weg. Het is het tweede exemplaar uit 1939, de originele stond er sinds de aanleg van het Plantsoen rond 1863. Verderop de fontein uit 2012 die de oorspronkelijk vijver op die plek vervangt. Het bronzen beeld “Moeder en kind” (1958)  is gemaakt door  van alleskunner Jan Wolkers.

Het Plantsoen verlatend, steken wij het Levendaal en de Hoge Woerd over en arriveren bij de hoogste brug van het Singelpark over de Nieuwe Rijn. Omdat enige woonboten het recht  op doorvaart hadden, was deze steile brug noodzakelijk. Voor mensen slecht ter been een onneembaar obstakel, daarom is er een alternatieve route van een paar honderd meter extra uitgezet. Staande boven op de brug wordt je beloond voor de klimpartij met een prachtig zicht op Leiden. Rechts aan de voet van de brug ligt het Cathrijn Jacobsdochtershofje die vanuit de binnenstad in 1928 naar hier verplaatst werd. Links  het recent vernieuwbouwde verpleegtehuis ‘Huis op de Waard’. Het Oude Liedenhuis uit 1827 rechts, even verderop, is prachtig gerestaureerd, maar wel van clientèle geswitcht naar studentenhuisvesting. Dan rechts de begraafplaats Groenesteeg. Na 1813 mochten de overledenen niet meer in een kerk begraven worden (stankoverlast) en werden de braakliggende bolwerken gebruikt. De moeder van Vincent van Gogh ligt hier begraven vertelt de speaker van de passerende rondvaartboot en roept in plat Leids: ”Hier leg de moeder van Van Gogh, zij heb haar beide oren nog”. Wat is het Lakenplein mooi opgeknapt, herinner je nog de desolate rommelige parkeerplaats hier? De kolossale Meefabriek nieuwbouw doemt op,  geen oogstrelende aanwinst. De kale muur waar ooit de zonnewijzer het aangezicht opvrolijkte, wordt een muur met ramen voor de appartementen.  Het Ankerpark met een vrolijke kinderspeelplaats en het fris ogende nieuwe openlucht theater, we zijn bij het  eindpunt de Zijlpoort. Voor informatie: www.singelpark.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *