Vernietigen restvaccins is misdaad tegen de menselijkheid

“Toestaan dat tienduizenden, mogelijk 200.000 restvaccins van AstraZeneca worden vernietigd, is in strijd met mijn artseneed”, zegt de Leidse huisarts Walter Schrader. “Bewoners in Namibië zitten letterlijk te wachten op vaccinatie”.  Schrader startte, met anderen, een petitie om vernietiging te voorkomen en ontving massaal support uit binnen- en buitenland. “Zaterdag druppelde officieus het nieuws door dat Namibië toch 1 miljoen vaccinaties kon krijgen” .

door Hans Schuurman

“Een misdaad tegen de menselijkheid”, noemt Schrader het dat 90.000 restvaccins van Astra Zeneca veilig en gecontroleerd bij de GGD opgeslagen, die straks over de houdbaarheidsdatum zijn en per order van de minister vernietigd worden. “Per uur ontvangen wij 200 ondersteuningsverklaringen om dit te voorkomen”, vertelt hij telefonisch. “De publieke druk moet op de ketel blijven want de tijd dringt en de uiterste houdbaarheidsdatum nadert”.  Wij kunnen nog op tijd de vaccins in Namibië veilig aan de bevolking toedienen als overheid, ondernemers en vrijwillige professionals meewerken, verzekert hij. Zijn petitie moet  parttijen over de streep trekken en de starre regelgeving oprekken.

“Behalve deze 90.000 restvaccins bij de GGD’s liggen er nog eens rond de 100.000 vaccins bij de huisartsen in koelkasten,” volgens Schrader. En hij vervolgt: “Nog geen 2 procent van de Afrikaanse bevolking is volledig gevaccineerd, maar westerse landen vernietigen hun overschotten. Schrader voelt zich gesteund door veel collega-huisartsen en vakgenoten en weerspreekt de  minister De Jonge die naar aanleiding van Kamervragen antwoordde dat de kwaliteit van de ongebruikte vaccins niet meer gegarandeerd kan worden. De Jonge trekt hiermee volgens Schrader de kwaliteit en professionaliteit van Nederlandse husartsen in twijfel en daarmee ook de veiligheid van de Nederlandse vaccinatiecampagne.

Starre regels

Het zijn de regeltjes, die de actievoerders in de weg zitten, blijkt uit de reactie van Schrader. “Het zou van moed getuigen als de regering humaan handelt in plaats van naar de letter van de wet”. Ook in andere landen weet hij vormt regelgeving in dat opzicht een belemmering. In navolging van Canada zou de verloopdatum van die vaccins, zonder dat dat enig gezondheidsrisico met zich meebrengt, met een maand opgeschoven moeten worden. Schrader: “Ik hoop dat Nederland hierin een gidsland wil zijn”. “Deze pandemie is gewoon te ernstig om het door bureaucratie te laten beheersen”.  Ondersteuningsverklaring ondertekenen?  https://vaccinsnaarnamibie.petities.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *