Leidens ‘grote verbinder’ Gert-Jan Cornel geridderd

De foto hierboven van Gert-Jan Cornel (rechts) samen met zijn zoon Simon en Ayham een Syrische vluchteling is een paar jaar geleden genomen. Cornel nam deze jonge asielzoeker op in zijn gezin om hem naar een goede toekomst in Nederland te begeleiden. Dit mentorschap van deze jonge vluchteling was maar een van de vele activiteiten waarvoor Cornel vorige week een koninklijke onderscheiding kreeg. Maar wel een markant voorbeeld van deze maatschappelijk gids en verbinder.  

door Hans Schuurman

“Schrik maar niet, ik zie er nu heel anders uit, ik ben ongeneeslijk ziek weet je en heb niet meer zo lang te leven”, zei Gert-Jan Cornel tegen mij vorige maand bij de viering van de 90ste verjaardag van de Leidse Hout. “Met Ayham, je weet wel mijn pleegzoon, gaat ’t zo goed”, vervolgde hij pijlsnel om het emotionele onderwerp verder te omzeilen. “Ayham volgt de studie bedrijfsadministratie aan het Mondriaan College in Delft, heeft zijn eigen appartementje en gaat volgende maand op bezoek bij zijn ouders die in Egypte wonen en hij zes jaar niet gezien heeft”.

Vrijdag 20 augustus ontving Gert-Jan Cornel (1959), voormalig directeur van de Leidse Welzijns Organisatie, de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de (Leidse) samenleving. Locoburgemeester Yvonne van Delft speldde hem de maatschappelijke erkenning op in een kleine bijeenkomst van vrienden en familie.

Gert-Jan Cornel is een sociaal – en organisatie psycholoog met een groot hart, consultant en ondernemer en ondanks zijn ongeneeslijk ziekte met niet te stuiten enthousiasme. Naast zijn  beroepsmatige activiteiten als innovatieadviseur, directeur/bestuurder, programmamanager in welzijn en zorg, is hij ook actief als vrijwilliger. Zijn lijst van maatschappelijke activiteiten is fenomenaal en uiterst gevarieerd. Voetbalcoach; Speeltuinvereniging; Peen en Ui; Voor en Door; Openluchttheater in de Leidse Hout, de Open Makers, Stadslab, Stichting Leergeld Leiden; Stichting Urgente Noden Leiden, jurylid van het Rabobank Wensenfonds; De Zilvervloot’; Stichting het Kwartiermaker gilde en de organisatie van de viering van de 400e geboortedag van Pieter de la Court. Donut Coalitie Leiden. Op politiek-bestuurlijk niveau was hij langjarig actief lid van GroenLinks, sociaal en duurzaam zijn innerlijke drijfveren. In 2020 werd hij gekozen in het GroenLinksbestuur van Zuid-Holland. Een ‘verbinder, wordt zo iemand tegenwoordig genoemd, waarmee men bedoelt, als Gert-Jan Cornel iets onderneemt, wil je daar gewoon bij horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *