3 October viering met aanpassingen

“Het 3 October feest gaat dit jaar door maar mét beperkingen”, maakte bestuurslid van de ‘Vereeniging’ Bettine van Klaveren vorige week bekend. Het thema dit jaar van 3 October is:  ‘veerkracht’ waarmee tot uitdrukking wordt gebracht dat met flexibiliteit de coronabeperkingen het feest niet in de weg hoeven te staan. Van Klaveren: “Wat is het zuur en wat het zoet, wat gaat niet  door en wat wél en onder welke voorwaarden”.

door Hans Schuurman

Als de omstandigheden rond covid-19 mochten verslechteren de komende weken, kunnen er nog veranderingen worden optreden, dat is afwachten tot de persconferentie van minister president Rutte op 16 september. Inschrijving voor haring en wittebrood en hutspot maaltijd gebeurt dit jaar digitaal via de 3 Oktober-app of met de website www.3october.nl. Leidenaren kunnen dit jaar weer tal van evenementen meemaken: de kermis, de historische lezing, het oefenen voor de Koraal, de Minikoraal, de Seniorenvoorstelling, Uitreiking Hutspot, de Pleintaptoe, Live in Concert, uitreiking Haring & Wittebrood, de Reveille, de Koraal met de traditionele Den Tonkelaarrede en de Kransleggingen bij het monument van Van der Werf en Van Hout plus de  Herdenkingsdienst in de Pieterskerk, de Nostalgische kermis, het Straattheater en het Kinderfeest in het van der Werfpark. De rest van de activiteiten: zoals de kermis, haring en wittebrood uitdelen, de hutspot maaltijd, koraalzang, mini-koraal en de reveille gaan allemaal gewoon door. Of de taptoe op 2 oktober doorgaat valt nog te bezien. Niet doorgaat is de intocht van de Geuzen op 16 september, jazz bij de Burcht, het vuurwerk, polsstokspringen, swingend naar 3 oktober en de grote optocht. Of de Taptoe “Lint van Licht” door gaat wordt de komende tijd duidelijk.

Inentingsbewijs

Veilheidsmaatregel, matrixborden en crowd management moet spreiding over de stad bevorderen, geen muziek bij cafés, muziekboten varen langs en de cafés niet aan het water liggen wordt bescheiden entertainment toegestaan. De afgeslankte kermis, het Schuttersveld en Stationsweg worden niet gebruikt, wordt afgehekt. Om op het terrein te komen moet men omdat geen 1 ½ meter afstand gehouden kan worden, een bewijs van vaccinatie laten zien. Een QR code op smartphone of uitgeprint op papier, ‘t gele inentingsboekje, geen wettig bewijs, is onvoldoende.  Op Matilo wordt een feest voor jongeren tussen 15 en 28 jaar georganiseerd waarvoor 6.000 kaartjes beschikbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *