Leidse ambitie voor mooiste winkelstad

Het kernwinkelgebied van Leiden, Haarlemmerstraat, Aalmarkt, Breestaat moet aan haar randen uitbreiden. Deelnemers aan de bijeenkomst georganiseerd door adviesbureau van de gemeente ‘Seinpost’ bespraken de gewenst ontwikkeling van de winkel- en warenmarkt toekomst in Leiden. Bied plaats aan ‘onderscheidende’ Retail bedrijven, liefst met een Leids karakter, luidde een van de raadgevingen. Hoe verhoudt winkel gebiedsuitbreiding zich tot de middenstand krimp als gevolg van het groeiend marktaandeel van webwinkels?

door Hans Schuurman

Leiden staat in de top 10 van de leukste en beste winkelsteden van Nederland. Anders dan de meeste andere steden echter, Den Bosch, Haarlem etc., heeft de Leidse binnenstad wel een flinke populatie, ca. 20.000 inwoners. Een spanningsveld tussen de wens van levendigheid en leefbaarheid in Leidens centrum is het gevolg.  Adviesbureau Seinpost die de gemeente inhuurde voor een nieuw winkel- en warenmarktbeleid hield online een belevingsenquête, die tot vorige week door 612 Leidenaren was ingevuld.

Volgens die (voorlopige) uitslag willen Leidenaren uitbreiding van het aantal winkels met name van lokale ondernemers. Geënquêteerden vinden de (loop) afstand van de bronpunten, Leiden Centraal Station, de parkeergarages, bushaltes en fietsenstallingen, tot de binnenstad aanvaardbaar. Nieuw winkel concepten,  combinatie van winkels en horeca plus menging van online/offline (bezorgen/afhalen) juichen zij toe. Volgens de geënquêteerden passen deze concepten goed gesitueerd kunnen worden in de aanloopgebieden van het kernwinkelgebied. Kritiek is er ook. Te veel fietsen op straat en vrees dat niet dichtbij het centrum in- en uit de bus gestapt kan worden. Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer wordt uit het centrumgebied weggehaald en verlegd naar Hooigracht Pelikaanstraat wordt de centrumhalte. Bovendien zou de Leidse binnenstad zich volgens de gevraagden  in haar winkels en producten meer moeten onderscheiden in de concurrentiestrijd om regionale bezoekers.

Al jaren krimpt het aantal winkels gestadig in Nederland. In vergelijking met andere steden is het Leidse percentage van ca. 1 %  afgelopen jaar beperkt. Leiden heeft in de binnenstad ca. 1.000 winkels. Volgens het adviesbureau ziet de buitenwacht Leiden als een kansrijke stad, waar men graag hun tweede vestiging zou willen openen. Onderscheidende Retail aantrekken is natuurlijk een hobby van alle Nederlandse winkelsteden. Er bestaat in Leiden een vestigingsvergunning wachtlijst van  10 bedrijven, allemaal horecaondernemers. In voorbije jaren verviervoudigde het aantal webwinkels. Volgens landelijke gegevens was een substantiële verkoop teruggang van lectuur, schrijfwaren, boeken en ook de verkooppunten van kleding-, schoen- en groentewinkels daalde relatief snel.  Adviseur  Seinpost ziet winkeluitbreidingsgebied aan de randen van  het huidige kernwinkelgebied, Apothekersdijk, begin van de Breestraat, Princessekade en het Oostelijk deel van de Haarlemmerstraat. Hier vestigde zich recent de ‘Gorillas’. Dit bezorgbedrijf levert in bijna heel Leiden binnen 10 minuten een reeks van artikelen. Op 11 september keert de Leidse zaterdagmarkt weer terug naar de  Nieuwe Rijn en omgeving. Dat gaat ten koste van de ‘corona terrassen’. De aanbeveling tussen voor betere doorstroming passanten tussen marktkramen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *