Burgemeester Lenferink gehuldigd

Op 30 september werd burgemeester Henri Lenferink de langstzittende burgemeester van Leiden sinds twee eeuwen. Onze burgervader bekleedde vanaf 2003 dit ambt. Vorige week was het op de kop af 6713 dagen dat is één dag langer dan mr. F.H. van Kinschot (1899-1985) en twee dagen langer dan mr. C.H. Goekoop (1933-2011). Met draaiorgel hulde s ’morgens vroeg aan huis werd de hij even in het zonnetje gezet. 

door Hans Schuurman

“Ik voel mij fit, het werk is leuk en ik houd van Leiden”, zei Lenferink bij een andere gelegenheid. Bij de sollicitatie van de Arnhemse wethouder kreeg Lenferink middels een referendum de voorkeur boven de andere kandidaat. Benoemd werd hij, net als nu nog, met aanbeveling van de gemeenteraad, via de Commissaris van de Koning door de Kroon. Burgemeesters zijn geen jobhoppers, waarbij een rol speelt dat het aantal Nederlandse burgemeester, door de gemeentelijke herindelingen, in veertig jaar meer dan gehalveerd is, 823 ( 1977) en 228 (2021).

Lenferink is van PvdA signatuur maar wat burgemeesters juist populair maakt in de ogen van burgers is hun onpartijdigheid en boven de partijen te staan. Zij vormen een verbindend element in de soms verdeelde stadsamenleving. Gezien zijn leeftijd kan Lenferink zijn vierde benoemingsperiode van zes jaar volmaken om op de wettelijk maximaal toegestane leeftijd van 70 jaar afscheid te nemen. In 2009 werd een wetsontwerp de zittingstermijn van burgemeesters tot 3 ambtsperioden te beperken, die tot doel had de burgemeester mobiliteit te bevorderen, door de minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst  ingetrokken.

In het begin van de 19e eeuw was Jhr. Mr. J.G. de Mey van Streefkerk 6.880 dagen burgemeester van Leiden. In de loop der eeuwen is er veel veranderd aan de taak en de zittingsduur van burgemeesters. Daarom is het moeilijk een exacte vergelijking tussen de verschillende ambtsdragers te maken. Als hij aanblijft zal burgemeester Lenferink op 18 maart 2022 ook zijn 19e-eeuwse voorganger De Mey van Streefkerk passeren. Dank aan de oud-ambtenaren John Olivier en Hein van Woerden die het cijferwerk deden voor dit artikeltje. Zij vergaten te vermelden dat de titel langstzittende burgemeester van Nederland aller tijden nog steeds, volgens onderzoekbureau ‘Top onderzoek, veilig op naam staat van burgemeester  J.G.A. Rutten , de heer Rutten was 40 jaar, van 1854 tot 1899 burgemeester van Budel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *