Jeugdcultuur in het Merenwijk pop-up museum

Skating, hiphop en graffiti is de hedendaagse jeugdcultuur. Onze (groot)ouders waren eertijds nozems op bromfietsen (brozems) met een vetkuif die  Elvis verafgoden.  Zo ongeveer in die 60ér jaren moeten surfers in California uit hebben liggen kijken naar een rimpelloze zee. Zij kregen het idee van een plank op wieltjes. Vorige week werd In het pop-up museum van de Merenwijk de graffiti onthuld die de skaters op de skatebaan maakten. “Vrijheid, legt Kate Bakker uit, in lichaamsbeweging en creativiteit.

door Hans Schuurman 

Kate (14) is de samensteller van de graffiti expositie en bij de opening van de tentoonstelling testen een dozijn van haar vrienden de slijtvastheid van de tegelvloer van het voormalige Etos pand uit. Met een Ollie, de basis trick, waarbij je door af te zetten tegen het board, een sprongetje omhoog kan maken met het bord. Daarna een Kickflip, flippen is het bord in de lucht laten draaien (flippen) en er weer op landen. Gevolgd door de Pop Shove-it , waarbij je het bord 180 graden draait. De cursus valpreventie hoeven de jongeren niet meer te volgen, oefening baart kunst. Iedereen krabbelt weer veerkrachtig op. ‘Heb je wel eens wat gebroken, Kate?’ Neen, dat niet maar ik ben wel een lelijk op mijn neus gevallen”, antwoordt ze.

Dagelijks komt de jeugd bij elkaar bij de skate baan aan het Broekplein bij de Turnhal. Daar zijn altijd wel een paar soms 20 jongeren te vinden. “Het wordt soms wel erg druk op onze stek”, aldus Kate. Ze komen uit Leiden maar ook van de buurgemeenten zoals Oegstgeest en Rijnsburg in de leeftijd tussen 8 en 16 jaar. Chillen en skaten, steppen en springen met een snelheid is afhankelijk van het hoogteverschil.. Een goed skateboard is een technisch hoogstandje, essenhouten plank, vier wielen met elk twee lagers, die op een truc gemonteerd zijn. Prijsklasse € 30 tot 200 euro.  In Nederland zijn ca. 300.000 actieve skaters. Kate is er matig enthousiast over dat skating tot een Olympische sport verheven wordt. “Beperkt de vrijheid, invoering van het wedstrijd element hoort er niet bij regels beperken de creativiteit. Op 11 oktober worden de graffiti expositie in het pop up museum van de Merenwijk afgesloten de Etosvloer opnieuw beproeft en gaan de kustwerken mee naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *