Graffiti art tentoonstelling van Leidse skaters

De graffiti art die in het pop-up museum van de Kopermolen tentoon werd gesteld, gaat weer mee naar huis. Maar eerst probeert het vrienden groepje graffiti/skaters van het ..plein nog even de slijtvastheid uit van de vloer van het voormalige Etos pand. Skating, hiphop en graffiti is de deel van de hedendaagse jeugdcultuur. Helemaal rechts Jim van Egmond (14) die vertelt met welk groot genoegen hij z’n verfbussen leegspuit. “Maar op houten planken of hard board”, zegt hij, “niet op muren, hekken of lukraak op andermans eigendom. Het waren ongewenste ‘kunstwerken’ die graffiti indertijd de naam van vandalen bezorgde. 

Graffiti is van alle tijden, was er al in Rome voor begin van onze jaartelling. Graffiti komt van het Italiaanse woord graffio (kras, schram). Maar Nederland werd ’t eerst deze art gesignaleerd na de Tweed Wereldoorlog met de rage die Amerikaanse soldaten meenamen naar het continent: ‘Kilroy was here’, Mr. Chad, het mannetje dat over een muur staart.

Een graffiti-schildering bestaat uit een outline en een fill-in, wordt een piece genoemd (afkorting van masterpiece? ). Een throw-up is een grote uitgewerkte tag met een of twee kleuren en zit tussen piece en een tag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *