Pesthuis historische parel in Bio Science Park

Het Pesthuis dat net even buiten de stadstaat, is een rijksmonument daterend uit 1661. Het werd indertijd daar gebouwd de zieken met deze besmettelijke ziekte op afstand te houden. Nooit werd het Pesthuis echter in gebruik genomen, de pest epidemie was voorbij voor het gebouw klaar was. Straks als hotel, restaurant en evenementengebouw herinnert de ‘Albert Camuszaal’ nog aan dit verleden. Deze naam verwijst naar de auteur van de oude bestseller ‘De Pest’  die op elk leeslijstje van de middelbare scholier stond.

Vorige week organiseerde ‘Erfgoed Leiden’ een bijeenkomst met onder anderen als spreker de architect Thomas Dieben van KRFT die de renovatie en inrichtingsplannen toelichtte. Het Pesthuis heeft een gevarieerde staat van dienst, kazerne, opvoedingsgesticht, legermuseum, deel van Naturalis en straks dus hotel. En een best bijzonder hotel,  met een foodcourt, restaurantjes je verschillende eetculturen kunt ui proberen in één ruimte. Wat eten we vandaag? Thais, Italiaans of toch maar liever van de klassieke Franse keuken. Verder ruimtes in het gebouw zijn voor co-workplaces,  waar je bij gebrek aan eigen kantoor, met je laptop kunt neerstrijken. E die Albert Camuszaal dus voor congressen plus in het cellenblok, een apart gebouwtje op het terrein, shortstay faciliteiten en een hostel met eenvoudige slaapvertrekken. De architect richtte de ruimten in volgens het ‘doos in doos’ principe, extra binnenwanden en plafonds,  waardoor  het oorspronkelijke gebouw binnenzijde gespaard bleef.

Het Pesthuis is een carré vormig gebouw met een grote binnenplaats geschikt voor verschillende activiteiten. De buitenruimte biedt volop groen en ontspanning  Volgens de bedenkers van het concept is de mix en veelheid aan functies dé garantie dat schommelingen in de exploitatie opgevangen kunnen worden. Het Pesthuis ligt te midden van bedrijvigheid van Bio Science Park Leiden (BSPL). Indertijd stelde de gemeenteraad in avondvullende vergaderingen voor dat het Pesthuis een gemengde zakelijke – en sociale bestemming diende te krijgen. De architect lijkt in die opdracht heel aardig geslaagd. Het gemeentebestuur en de raad moeten nog wel een klap geven op het plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *