Wat zijn de plannen van de nieuwe V&D eigenaar?

Het V&D-pand werd voor 30 miljoen euro gekocht door vastgoedhandelaar Alexander van Nimwegen, hij wil de hoogte van het bedrag niet bevestigen. V&D ging in 2015 failliet en staat nu op de Aalmarkt lelijk en leeg ter zijn. De Canadese warenhuis Hundson Bay verdween met de noorderzon, huurschulden achterlatend, Action, Cool Blue en Vintage Department vulden enige tijd de beneden etage. De idealistische organisatie Stadslab herdoopte het pand ‘Voor & Door’ en hield een spannende brainstormsessie over een gewenste publieksbestemming.

door Hans Schuurman

De enige die iets wil vertellen over de toekomstbestemming is Frans van der Broek van het Stadslab. Zijn ideële organisatie hield dit voorjaar een brainstormsessie waarin de wensen van de Leidenaren voor de doorstart van V&D (‘Voor & Door’) geïnventariseerd werden. Van der Broek bevestigt binnenkort een gesprek te hebben met de nieuwe eigenaar en zal daarbij ongetwijfeld het wensenlijst van de Leidenaren te berde brengen. Hoe Van Nimwegen echter daarin staat, moet nog blijken. In het algemeen geldt dat voor een rendabele en bestendige gebouw exploitatie de huurgelden veilig(er) zijn bij één of twee grote trekkers, bij voorbeeld de gemeente, de universiteit of appartementenverhuurder..

Maatschappelijke doelen

De vijf etages van V&D verschillen aanzienlijk in oppervlakte. De benedenste etages zijn veel groter dan de bovenste, waar La Place gevestigd was. Het pand tussen Aalmarkt en Breestraat heeft aan beide zijden een ingang, in het midden van het gebouw is een roltrap en aan de kant van Catharinasteeg twee liften en een monumentaal trapportaal. De donkere middelste ruimte is een lelijke sta-in-de-weg voor exploitatie. Een vide met een glazen dak misschien, wel prijzig. Het uitzicht over de stad vanaf de bovenste etage is uniek. Een markt en winkels op de begane grond met daarboven kantoren en appartementen misschien?

In de brainstorm bijeenkomst waaraan talrijke Leidenaren deelnamen dit voorjaar borrelden de wildste ideeën op als bubbels in een champagne glas. Het was een reuze gezellige bijeenkomst mede omdat  afgesproken was dat niemand die middag zou vragen hoe het betaald zou kunnen worden. Bibliotheek; pop-up exposities van Leidse kunstenaars, musea – en erfgoed tentoonstellingen. Indoor sport & beweging ruimte. Filmzaal en plek voor congres, debat en workshops, repair café, studieplek voor studenten en touchdown places voor nijvere ZZP’ers. Wat te denken van een bedrijfsverzamelgebouw, een vijfsterrenhotel met een restaurant ‘In den Vergulde Turk’ of een nachtclub. En alles met een Leids sausje overgoten. Nog maar even afwachten wat de nieuwe eigenaar voor ideeën heeft. Hij zal het wel over de betaalbaarheid willen praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *