Elektriciteitshuisje op plaats van openbaar toilet

Leiden staat op plaats 134 van de openbaar toilet vriendelijkste gemeenten opgesteld door de Maag Lever Darm (MLD) Stichting. Ondanks de toezegging dat na de verbouwing van het stadhuis op de plek er naast het openbaar toilet zou terugkeren, staat er nu elektriciteitshuisje. Het tijdelijke openbaar toilet indertijd, onbereikbaar voor rolstoelgebruikers, stond  slechts enkele maanden op de Aalmarkt. De gemeente wijst naar de horeca wc’s als de weg voor Leidenaren met hoge nood en adviseert de app Hoge Nood te downloaden.

door Hans Schuurman

Nederland telt nog altijd te weinig openbare toiletten die toegankelijk zijn voor mensen van alle geslachten. Dat blijkt uit recent  onderzoek van de MLD Stichting. Deze belangenbehartiger van mensen met plotselinge aandrang schrijft dat dit de levenskwaliteit van velen sterk beïnvloed. “Een kwart van onze ondervraagden blijft weleens thuis uit angst dat zij onderweg geen wc kunnen vinden”, staat in hun rapport. Leiden afficheert zich graag als een inclusieve stad, waar voor iedereen gezorgd wordt. Maar hoeveel Leidenaren hebben wc-stress?

B.& W. Leiden verwijst naar de horeca die zij tot de openbare toiletten van hun bewoners rekent, ook in een tijd dat bij de ingang van elk café of restaurant met de corona gecheckt wordt. (Nee, ik kom niet om te eten, alleen uw toilet gebruiken) Het stadsbestuur (D66, GroenLinks en PvdA) meldde vorig jaar bij de opheffing van het tijdelijk openbaar toilet dat met de app ‘Hoge Nood’ bezoekers van de binnenstad met een zwakke blaas of darmklachten hun weg wel vinden. Maar het aantal openbare (gehandicapten) toiletten in Leidens’ centrum is al jaren één. Dat is het openbaar gehandicapten toilet van BplusC in de Nieuwstraat, alleen open tijdens  de openingstijden van de bibliotheek. De ander openbare toiletten geschikt voor gehandicapten in de parkeergarages, op de Lammermarkt en de Garenmarkt bevinden zich (te) ver uit het centrum volgens de normen van MLD Stichting. Station Leiden CS heeft ook een openbaar (gehandicapten) toilet en daarachter ligt het gemeentekantoor LEVEL, maar die wordt niet vermeld op de site Hoge Nood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *