Feest in de Vrijplaats

Zaterdag opende de Vrijplaats haar nieuwe eetcafé en concertzaal. Het oude bedrijfspand van Tieleman & Dros aan de Middelstegracht 36 ging in 2009 over in handen van de Vrijplaats nadat zij uit de Koppenhinksteeg verdreven was. Bestuurslid David Heijkamp leidt rond en vertelt. “Wij organiseren culturele en maatschappelijke activiteiten gedreven vanuit onze linkse ideologie speciaal voor Leidenaren met een smalle beurs. “Eet je straks mee met ons driegangen diner á € 6,50 ?

door Hans Schuurman.

Het eetcafé is eventjes de plek van jongleurs. Che Guevara, marxistische revolutionair, Martinus van der Lubbe communistische anti nazi activist, kijken vanaf de muur minzaam toe. De nieuwe concertzaal heeft scheve wanden die een betere akoestiek opleveren, vertelt Heijkamp. Voor duurzaam en hergebruik van oude materialen verwijst hij naar de originele ijzeren dakspanten onder het glazen dak. “Toen we hier introkken lekte het houten dak als een mandje en de voormalig energiecentrale van Tieleman & Dros was een bouwval. Er zitten ontelbaar uren menskracht in de nieuwbouw en restauratie, aldus Heijkamp. “ En let wel, uitsluitend van vrijwilligers. Door deze onbetaalde arbeid bleven de verbouwingskosten beperkt tot 6,5 ton”

En hoe zit het nu met de Linkse Kerk, Bar en Boos, de Fabel van de Illegaal en de Weggeefwinkel, jullie baanbrekende initiatieven uit de jaren ’90 van de vorige eeuw? Heijkamp is beretrots op de onafhankelijke vooruitstrevende standpunten van de Vrijplaats en hun actie verleden. Leidse reguliere politieke partijen schoven vaak wat ongemakkelijk op hun bestuurders zetel als de Vrijplaats zich in Leidse maatschappelijke discussie mengde over wonen, werk en inkomen. De Vrijplaats kwam voort uit een krakerscollectief. Panden staan leeg de verkrotten en mensen die een woning zoeken. Uitkeringen dicht bij de armoedegrens. Is het allemaal beter geworden? “De verhoudingen tussen arm en rijk zijn schrijnender geworden”, antwoordt Heijkamp. 

De Vrijplaats heeft een plantaardig eetcafé, veganisme geen dierlijk voedsel vormt een bijdrage aan het milieu. Binnenkort opent de Weggeefwinkel weer en vele optredens en activiteiten staan op het programma in de Vrijplaats. Met subsidie van de gemeente? “Geen cent”, antwoordt Heijkamp. “ wij zijn volledig onafhankelijk, gefinancierd door giften en donaties van particulieren, brede steun van sympathisanten en fondsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *