In 2022 elke dag wat wils voor nieuwsgierige Leidenaar

Leiden is de eerste Europese stad met een wetenschapsfestival. In 2022 wordt op ieder van de 365 dagen een tentoonstelling, workshop of excursie georganiseerd voor en door stadgenoten. Gelegenheden wetenschap op diverse terreinen aan nieuwsgierige Leidenaren wordt gepresenteerd. Wat wilt u (meer) weten over de euro, linkshandig zijn, een virus , Paaseiland, Leidse Courant of biodiversiteit?

door Hans Schuurman

Vorige week werd al in Naturalis een tipje van de sluier opgelicht van al deze evenementen. De buurtvereniging Hogewoerd en omstreken organiseert op zondag 22 mei in het Plantsoen de dag van de biodiversiteit. Op die dag, vertelt Hanna Groen, een van de organisatoren, over de rondleidingen door insectologen en plantologen van de Leidse universiteit. Hoe kunnen wij de verscheidenheid van de natuur veilig te stellen? Vergeet je vergrootglas, het moois zit in het klein.

Professor Jaap de Jong is een van de organisatoren van de dag van de Pers. Op 3 november, makkelijk te onthouden. De professor wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken. Maar voor het programma in 2022 laat hij zijn licht schijnen op de geschiedenis van de Leidse Pers, ’t gaat natuurlijk over persvrijheid, onafhankelijkheid en verschraling. Ook over de stadsomroeper en De Leidse Courant, de katholieke krant die het onderspit delfde.

Paaseiland (Rapa Nui) het mysterieuze eiland  in de Stille Oceaan ontdekt door zeevaarder Roggeveen op  1ste Paasdag 1722.  Wie en waarom maakten de bewoners van dit topische eiland dat ligt tussen Chili en Tahiti  honderden van die reusachtige beelden, een staaltje bouwkunst vergelijkbaar met de Egyptische Piramiden?  

Briljante linkshandigen

Linkshandig zijn. Ouderen van ons zaten nog in een klas op de lagere school waar linkshandigheid moest worden afgeleerd. Ongeveer 10% van de mensen schrijft links, meer mannen dan vrouwen. Er zijn onder linkshandigen heel veel begaafde mensen, Aristoteles, Albert Einstein en Bill Gates waren/zijn linkshandig én briljant. Dat wordt druk die dag.

Op reis langs virussen op 2 februari? Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden en LUMC organiseren hierover een bijeenkomst, virus is ziekmakend op twee verschillende manieren. In je computer of in je lichaam.  In het eerste geval is je computer het slachtoffer. In Rijksmuseum Boerhave geven experts een presentatie over beiden  Onderdeel van de dag is ook bezoek aan de tentoonstelling ‘Besmet’

Op 1 januari 2022 is de euro twintig jaar oud. Waar stonden de woorden DING FLOP BIPS  voor?  De tijd van de joet, geeltje of meier is voorbij en de gulden is geen daalder meer waard op  de markt. Chartaal geld verdwijnt, steeds meer plastic geld. Hoe zit de toekomst van het geld eruit?

U hoeft de data echt niet te onthouden er is een scheurkalender waarmee je met een QR scanner per bladzijde het programma van de dag kunt opzoeken. En vanaf 1 januari wordt elke dag tussen 8.00 en 9.00 uur het programma ‘Radio Weetlust’ uitgezonden  op Sleutelstad FM 107.5 of bezoek www.leiden2022.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *