De stadhuis binnentuin wordt door de lucht aangevoerd

Het atrium, de overdekte ruimte in het stadhuis verandert in een binnentuin. Een grote vrachtauto met balen Hydro korrels , zwerfstenen, struiken en bomen werd vorige week met een kraan door de lucht aangevoerd. De aanleg van de binnentuin is onderdeel van de verbouwing en renovatie. De binnentuin is publiekstoegankelijk maar alleen tijdens kantooruren.

door Hans Schuurman

Met het stadhuis ontwerp ‘Hof van Leiden’ herleeft een stukje geschiedenis van de oorspronkelijk ontwerp van het ‘Binnenhof’ van architect C.J. Blauw. Volgens  het stadsbestuur past de tuin uitstekend bij de Leidse identiteit en sluit aan bij de Leidse hofjes.

In het hart van de tuin komt een Amerikaanse tulpenboom te staan, een boom van symbolische waarde geheel passend bij de  botanische geschiedenis van Boerhaave en de Hortus Botanicus. De vaste beplanting bestaat uit een zorgvuldige selectie van planten en bloemen die in de verschillende jaargetijden andere kleuren vertonen en zo het hele jaar een mooi plaatje zijn. Om de tuin ook voor fauna interessant te maken, worden ecologische bomen zoals de Franse Esdoorn geplant, die bijdragen aan de leefomgeving van vogels en insecten. Daarnaast worden bloeiende planten en diverse objecten in de tuin geplaatst, zoals ‘bijenpalen’ en dakpannen die een grote diversiteit aan bijen en insecten kunnen huisvesten.

Hemelwater

De regen van de stadhuisdaken rond de binnentuin wordt via ‘polderdaken’ op de balkons naar een regenwatertank in de tuin afgewaterd. Deze tank is aangesloten op een irrigatiesysteem zodat in droge tijden de tuin toch besproeid kan worden.

De renovatie en verduurzaming van het stadhuis is nu bijna klaar en wordt 1 april opgeleverd. Vervolgens in het voorjaar ingericht en ingehuisd opdat alles na de zomer gereed is. De publieke dienstverlening, zoals paspoorten en rijbewijzen, blijft in het Stadskantoor LEVEL. De binnentuin van het stadhuis is publiekstoegankelijk tijdens kantooruren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *