Schipholweg volgend jaar op de schop

De Schipholweg krijgt een grote opknapbeurt. Omdat op nr.130 de nieuwe brandweerkazerne pas klaar eind 2022 klaar is, moet de klus in twee keer geklaard worden en Leidenaren een jaar opgescheept met verkeerproblemen op dit drukste deel van de Leidse Ring Noord (LRN). Volgens de gemeente mag het eindresultaat er zijn; snellere verkeersdoorstroming, ook voor openbaar vervoer, bredere fietspaden, alles wordt groener ten einde toenemende CO2 uitstoot te compenseren.

door Hans Schuurman

Schipholweg Oost, loopt vanaf de noordzijde van de Stationspleintunnel, inclusief de Dellaertweg, tot en met de kruising van de Oegstgeesterweg/Willem de Zwijgerlaan. De herinrichting Schipholweg West volgt later. Veel besproken punt bij de vernieuwingsplannen van de Schipholweg was de afrit naar de Parmentierweg. Bewoners van de Maredijkbuurt hielden mooi hun zwaar bevochten (aangepaste) afslag.

De fietspaden en oversteekmogelijkheden op dit traject worden verbeterd. Rekening houdend met een fietserstoename van 40% van in 2030, worden een aantal verbeteringen doorgevoerd. De twee richting fietspaden worden breder. De fietspadoversteek over de Schipholweg bij het kruispunt met de Willem de Zwijgerlaan wordt ook (van 2,75 naar 4,5 meter)

De Schipholweg is op zonnige dagen één van de heetste plekken in Leiden. De hittestress wordt vergroend en klimaatbestendig gemaakt. De bestaande haagbeuken in de zijbermen blijven zoveel mogelijk staan en aangevuld met lindes. Het bamboe aan beide kanten van de Stationspleintunnel wordt vervangen door bermen met bomen. In de middenberm komt een nieuwe bomenrij met bloeiende bomen. Er moeten ook een paar bomen gerooid meldt de gemeente schuldbewust, maar r  keren er meer voor terug. Het aantal bomen verdubbeld rekent de gemeente ons voor. En verder wordt in het gebied kruiden- en bloemrijke bermen aangelegd.

Dubbel riool

Bij het werk aan de Schipholweg Oost wordt een dubbel riool aangelegd. Hemelwaterafvoer gescheiden van vuilwaterafvoer, zoals ook elders in Leiden wordt uitgevoerd. Als onderdeel van de LRN wordt ook de Willem de Zwijgerbrug opgeknapt. Ook daar fietspaden verbreed en geluidsschermen op en langs de brug aangelegd plus de groeninrichting verbeterd.

De werkzaamheden aan de  Schipholweg beginnen dan rond zomer/ najaar van 2022 en duren tot ongeveer tot de zomer van 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *