‘De Premier’ groene woontoren in Leiden Zuid

Op de hoek van de Vijf Meilaan en Churchilllaan komt een 70 meter hoog appartementengebouw met ongeveer 350 woningen en circa 950 m2 voorzieningen in de plint. Door bomen, struiken en planten die hangen of staan aan de gevels krijgt het gebouw een groene aanschijn en wordt woon- en leefklimaat verbeterd. In 2023 start de bouw misschien al in 2026 klaar. ‘De Premier’ heet het gezichtsbepalende gebouw, de eerste in zijn soort in Leiden.

door Hans Schuurman.

De Premier doet denken aan de hangende tuinen van Babylon die volgens overlevering rond 600 vóór Christus door koning Nebukadnezar gebouwd werd voor Amytes, zijn favoriete vrouw. Amytes kwam uit een groene bergachtige streek en kon maar niet wenen aan het stadsleven. Haar paleis werd daarom voorzien van terrassen, vol bomen, bloemen en planten. Of de hangende tuinen van Babylon ooit bestaan hebben, geschiedkundigen zijn het er niet over eens. Maar de ‘Premier’ op de plek waar nu nog het leegstaande MBO Rijnland schoolgebouw staat, díe komt er, aldus bouwwethouder Fleur Spijker bij de presentatie.

De woningen van de Premier zijn een mix van vrije sector-, starters- en sociale woningen Het gebouw krijgt een inpandige parkeergarage, deels ondergronds. Het woongebouw wordt natuur inclusief en krijgt groene gevels en daken met (hang)planten langs gevels, op balkons en bovenop het dak. In parkje rond de Premier komen veel bomen.

Hittestress bestrijder

Spijker: “Met al z’n groen draagt het gebouw bij aan de versterking van de Leidse biodiversiteit, verbetering van ecologische waarden en klimaatadaptatie”. Groenvoorzieningen zijn bij goede hittestress bestrijders, reuze nuttig want in de stad kan de buitentemperatuur hiermee met 3 tot 5 graden verlaagd worden. . Bomen, struiken en planten geven schaduw, verkoelen op hete dagen en absorberen overdadig hemelwater plus het is een lust voor het oog. Een Leids verticaal bos noemt zij het

Moeten de hoveniers voor het tuin onderhoud met kabels abseilen of zorgen de bewoners zelf voor hun ‘vertical forest’? En wordt groenonderhoud een huurvoorwaarde? Wethouder Spijker weet nog niet alle details over beplanting en onderhoud. Maar bij vergelijkbare gebouwen elders bestaan of komen automatisch gestuurde bewateringssystemen. Beplantingsbakken zijn voorzien van sensoren die de waterbehoefte monitoren en royaal water geven. Tuinders die de Premier afdalen met een klimtouw is dan niet nodig, het werk kan ook uitgevoerd worden met een glazenwasinstallatie een paar keer per jaar even sproeien dus.

Woontorens met groene gevels winnen aan populariteit. In verschillende grote Nederlandse steden verrijzen ze, het is dé groenoplossing voor de compacte stad. Al in Amsterdam op de Zuidas en in Utrecht en Eindhoven komen ze eraan. Van Rhijn Projectontwikkeling gaat de MBO Rijnland slopen en bouwt de Premier.  Voor de groenvoorzieningen neemt men de firma Copijn uit Heemstede in de arm. Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage. De Raad beslist dit voorjaar over het plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *