Leiden rouwt om Esmee

Afgelopen zaterdag rond 13.00 uur hadden zich ongeveer 150 mensen verzameld bij de ingang van begraafplaats Rhijnhof. Ze wachten op de begrafenisstoet van Esmee Kortekaas, het 14 jarig meisje uit Hazerswoude-Rijndijk dat op Nieuwjaarsochtend in een parkje bij de Melchior Treublaan dood werd aangetroffen.

door Hans Schuurman

Traantjes worden weggepinkt en een serene stilte daalt neer als een kwartiertje later de door twee schimmels getrokken witte begrafeniskoets met Esmee voorbij rijdt. De koets wordt gevolgd door een groep ruiters van de manege waar Esmee paard reed. Esmee was van jongs af een paardenliefhebber plus een gedreven ruiter. Ze had plannen later bij de bereden politie te gaan werken. Maar er is geen láter meer over voor Esmee, zij werd niet ouder dan 14. Kinderen horen niet te sterven, dat is toch iets voor oude mensen. Verslagenheid en ongeloof is te lezen in de ogen van de deelnemers aan begrafenisstoet.

Achter de groep ruiters, politiepaarden en dieren van het paardenpension volgen enkele honderden mensen te voet. Veel leeftijdgenoten van Esmee met een witte bloem in de hand. Een stille tocht met op de gezichten te lezen: Hoe kan dit, kan het mij ook overkomen? Achter aan de stoet een zwarte pick-up truck met een berg witte bloemen. Wit, volgens organisatoren Esmee’s favoriete kleur, die reinheid en onschuld symboliseert en net als de maan warmte in ontvangt neemt. Met hun individuele bloemlegging proberen alle rouwenden Esmee iets tastbaars mee te geven om daarmee hun medeleven te betonen. De pick-up truck rijdt stapvoets en stopt bij bloemleggers om hen de gelegenheid te geven zich met een bloem te verbinden. De route die de begrafenisstoet aflegt begon om 12.00 uur bij het paardenpension Elza Hoeve aan de Vlietweg en ging via de Lammenschansweg, Voorschoterweg, Churchilllaan, dr. Lelylaan en de Haagse Schouwweg naar begraafplaats Rhijnhof. Honderden mensen langs de route met bloemen. Vlak voor de ingang van Rhijnhof houdt de auto nog even extra lang halt. De berg bloemen is zo hoog opgetast dat alleen met veel moeite er nog bloemen bij kunnen. Leiden rouwt. Uit respect voor de familie stopt het publieke deel van de rouwbetuiging bij de ingang van Rhijnhof.  Esmee werd in besloten kring in de aula herdacht en begraven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *