Leiden verbetert vindbaarheid openbare toiletten

In 2021 stond Leiden 134ste op de ranglijst van toilet vriendelijkste gemeenten van Nederland. Dit jaar steeg Leiden naar plek 21, schrijft B.&W. aan de gemeenteraad. Zijn er dan tussentijds zoveel openbare (mindervalide) toiletten bijgebouwd? Nee, alle reeds bestaande toiletten zijn middels de app ‘Hoge Nood’ van de Maag Lever Darm Stichting (MLD St) beter in beeld gebracht.

door Hans Schuurman

In coronatijd werd het gemis aan openbare (mindervaliden) toiletten duidelijk toen het openbare toilet naast het Stadhuis gesloopt werd vanwege de verbouwing. Protesten richtten zich op de gemeente en kritiek op het Centrum management met name in de periode dat ook corona toegangsbeperkingen golden voor de horeca. Om met  een QR-code toegang te vragen bij de horeca om te plassen, vond men wel érg gênant. Mensen met Maag Lever Darmklachten en hoge nood, klaagden steen en been. Uit landelijk onderzoek van de MLD Stichting blijkt dat 1 op de 4 mensen vanwege onzekerheid over een plasplaats niet de stad in durven. Met name veel vrouwen behoren tot die categorie. De gemeente mopperde over de hoge kosten voor deze publieksvoorzieningen maar plaatste uiteindelijk een toiletwagen bij de Catharinabrug. Nog meer heisa, toen één van die wagens zulke hoge traptreden had die het moeilijk toegankelijk maakte voor mindervaliden en rolstoelgebruikers die niet kunnen klimmen.

Bij haar ranking hanteert de MLD St. de zogenaamde ‘500 meter norm’ voor locaties die bij hen zijn aangemeld. Op elke plek in het stadscentrum behoort volgens hun normering op 500 meter afstand een openbaar toilet te zijn. Deze norm ontleent deze belangenbehartigingsstichting aan de gedachte dat de helft van alle buikpatiënten binnen 1 tot 5 minuten een toilet móet kunnen bereiken.  

Het stadsbestuur belooft in een brief aan de gemeenteraad zich in te spannen het aantal opengestelde toiletten door horeca, winkels en andere instellingen te vergroten. Zij steekt de hand in eigen boezem over het soms tekort schietende beheer en toegankelijkheid van haar eigen gemeentelijke openbare toiletten. En belooft beterschap bij de communicatie van vindbaarheid. Ook wil het  stadsbestuur onderzoeken of er nieuwe toilet locaties zijn en de kwaliteit beter in ’t oog te houden. Volgens haar inventarisatie zijn de aanwezige opengestelde toiletvoorzieningen door de horeca, winkels en andere instellingen het afgelopen jaar gestegen van 29 naar 65 toiletten, waarvan een stijging van 8 naar 22 mindervalide toiletten.

Deze 65 toiletten zijn te vinden in de huidige situatie en opengesteld door de volgende instellingen: In winkels: 11; in parkeergarages: 2; bij de Horeca: 23;  de Universiteit: 3;  Medisch: 4; bij de gemeente: 3; bij Tankstations: 5;  in buurthuizen: 7; bij Fitness, sportscholen: 1; begraafplaats: 1; musea: 2; BplusC: 1; Haven: 1;  NS: 1. De openingstijden en weekend sluitingen verschillen. Als de verbouwing van het stadhuis klaar is, naar verwachting voor de zomer van 2022,  komt het rolstoeltoegankelijke openbare toiletvoorziening in de Kapelstraat weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *