Leidenaren doneren energiecompensatie aan Voedselbank

Doneer uw energiecompensatie aan de voedselbank die met dit geld bijvoorbeeld warme truien, dekens of tochtstrippen koopt om die aan haar clientèle uit te delen. Zo luidde de oproep van een Martine Goderie, Milca Mulders en Wilma van Griethuizen voor de feestdagen. Voedselbank penningmeester Frank Mittertreiner ontving € 3.740 van een twaalftal gulle gevers. De bedragen varieerden van € 100 tot € 430.

door Hans Schuurman

De verlaging van de energiebelasting met gemiddeld € 430 die het vorige kabinet huishoudens in het voorruitzicht stelde, wordt sommige Leidenaren met een vast energiecontract zo maar in de schoot geworpen. Misschien willen zij (een deel) daarvan afstaan, redeneerden de initiatiefnemers.

“Hartverwarmend”, reageert Mittertreiner, “bijna 4.000 euro een flink bedrag, waar we reuze blij mee zijn”. “Wij juichen dit soort particuliere initiatieven van harte toe. Fijn dat Leidenaren aan hun stadgenoten, klanten van de Voedselbank, denken”. “Wij hopen dat dit soort acties creatieve navolging krijgen”.

De voedselbank penningmeester vertelt dat eind december de Voedselbank Leiden e.o. 1.086 klanten had, verdeeld over 426 huishoudens. Van sociale wijkteams, stadsbank en bewindvoerders krijgen wij de namen, maar klanten weten ons ook zelf te vinden. “Toch hebben wij het idee dat er nog veel mensen ‘onder de radar’ blijven”, vervolgt Mittertreiner. “Deze mensen opsporen is een initiatief van de gezamenlijke Voedselbanken in Nederland. Bij die zoektocht horen ook (potentiële) doorverwijzers”.

Wekelijks € 35 boodschappen

Een gevoel van schaamte weerhoudt velen zich aan te melden, volgens hem. Hij moedigt mensen aan gewoon eens langs te komen, zich te melden waarna zij na een globale ‘intake’ meteen ook producten meekrijgen. Voedselbank klanten krijgen elke week een gevarieerd pakket van producten ter waarde van ca. 35 euro.  Desgewenst volgt na vier weken het werkelijke ‘intake gesprek’ waarin bepaald wordt of men in aanmerking komt. Bepalend daarbij is welke netto besteedbaar inkomen men heeft. En die normen zijn per 1 januari jl. juist versoepeld, aldus Mittertreiner.

De Voedselbank ontvangt subsidie van de gemeente Leiden en Leiderdorp voor de huur van haar pand, zij krijgt donaties van kerken, bedrijven, scholen en andere organisaties en vooral van particulieren. De voornaamste inkomsten zijn in natura, de producten van supermarkten, de horeca en de groothandel.

Mittertreiner: “We nemen contact op met de initiatiefnemers hoe we het geld ’t beste een duurzame en passende besteding kunnen geven, daarbij de wensen van de donateurs in het achterhoofd houdend. We hebben niet lang geleden bijvoorbeeld winterjasjes voor kinderen uitgedeeld die we van een sponsor hadden gekregen. De initiatiefnemers kunnen er van op aan dat het geld rechtstreeks en voor 100% ten goede komt aan de voedselbank klanten. En mochten naar aanleiding van dit artikeltje nog stadgenoten geld willen overmaken? Ons rekeningnummer: NL82INGB 000 1152 165 t.n.v. stichting Voedselbank Leiden e.o. voor info: www.voedselbankleiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *