Nieuwe lijsttrekker van Leiden Participeert

Anandkoemar Jitan vertegenwoordiger van de één zetel partij in de gemeenteraad ‘Leiden Participeert’ stelt zich niet herkiesbaar. Pritti Rana wordt lijstaanvoeder bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Leiden Participeert is de helft van Partij Sleutelstad (PS) die zich in 2020 afsplitste. Het kwam tot een rechtszaak over de vraag wie voortaan rechtmatig de naam ‘Partij Sleutelstad’ mocht voeren.

door Hans Schuurman

’Leiden Participeert’ en ‘Partij Sleutelstad’ werden niet uiteengedreven op de inhoud van beleid. Hun beider politiek programma lijken op elkaar als twee druppels water. Het partijprogramma Leiden Participeert: Wij zijn opgericht omdat de gemeente Leiden haar burgers onvoldoende laat meedoen, meedenken en meebeslissen’. Partijprogramma Partij Sleutelstad (PS): ‘Bij ons staat het bevorderen van de inspraak en zeggenschap van de Leidse burger voorop’.

Partij Sleutelstad (PS) werd in 2009 opgericht als een vriendenclub om langs democratische weg meer zeggenschap uit te oefenen voor de veelkleurige Leidse bevolking. In 2010 en 2014 deed PS mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, ze kwamen echter stemmen tekort voor een (eerste) zetel. Met Kersten als lijstrekker die te hulp schoot , behaalden PS in 2018 maar liefst 2 zetels in de raad. ‘Dit electoraal succes was misschien mede te danken aan het feit dat PS als enige niet landelijke partij deelnam aan de gemeenteraad verkiezingen. En voor besluiteloze Leidse kiezers heeft een lokale partij een zekere aantrekkingskracht, zeker met een ronkende naam als Partij Sleutelstad.

“Van wie is de naam Partij Sleutelstad?” Maarten Kersten trok bij de rechter aan het langste eind. Als éénmansfractie ‘Leiden Participeert’ gingen anderen verder.

Jitan laat weten dat zakelijke en persoonlijke omstandigheden hem tot zijn spijt nopen het lijsttrekkerschap van Leiden Participeert op te geven en over te dragen aan de nieuwkomer Pritti Rana. Hij wil het verleden liever achter zich laten, reageert hij. Een terugkeer naar de gemeentepolitiek op een later tijdstip sluit hij echter niet helemaal uit. “Wie weet maak ik een comeback in de Leidse politiek met een nieuwe visie”. Hij kijkt met  plezier terug op zijn politieke carrière waarbij hij volgens eigen zeggen ontzettend veel geleerd heeft en veel fijne mensen heeft leren kennen. Vanaf deze plaats wil hij iedereen daarvoor bedanken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *