Ins Blau eventjes een massagesalon

Vorige week woensdag was de foyer van Theater Ins Blau eventjes een massagesalon. In de zaal zat het publiek te wachten op hun kneedbeurt. Voor de wachtenden traden op  Aisli, DansBlok en Sophia Blijden en Willy Darktrousers. Volgens de coronarichtlijnen mochten vorige week de massagesalons open maar theaters moeten dicht blijven. Ins Blau directeur Kees van Leeuwen verzon een list, een eenmalige protest actie om de verwenste situatie  aan de kaak te stellen.

door Hans Schuurman

“En dan word je een drangbevel in handen gedrukt”, vertelt Kees van Leeuwen ontstelt, “nee, geen waarschuwing, maar een echt dwangbevel, een met een hoge boete bij overtreding waarbij wordt aangekondigd dat ook echt gehandhaafd wordt”. Zo kwaad hij op de rijksoverheid is, zo mild spreekt hij over de gemeente. Van Leeuwen en Leidse collega’s kregen van die kant begrip en support. Al kon de toon van de handhavers wel wat charmanter zijn, aldus Van Leeuwen. En hij vervolgt: “Theater, onze hele cultuur sector in een van de pijlers voor het welzijn en de (geestelijke) gezondheid voor veel mensen. En dat dit nou niet in Den Haag begrepen wordt! Wij zijn groot opdrachtgever en werkgevers voor velen, dus echt niet alleen artiesten die zo nodig hun kunstje willen laten zien”.

Van Leeuwen snapt best dat de gemeente in een spagaat tussen plaatselijke cultuur ondernemingen en de rijksoverheid zit bij de protest actie in Ins Blau zitten. Bij binnenkomst lieten de 30 bezoekers, pardon massageklanten, hun QR-code scannen en gingen keurig op 1 ½ meter afstand in de zaal, pardon, wachtkamer, zitten. Een massagebeurt is een ontspannend, kijken er naar evenzo maar directeur Van Leeuwen dacht de hele tijd maar aan één ding: Wanneer komen de handhavers?

Handhaving

De routine bij dit soort publieksprotesten en burgerlijke ongehoorzaamheid is dat eerst overleg wordt gepleegd, gewaarschuwd wordt een tijd van ophouden wordt afgesproken die gelijk valt met de eindtijd van het protest. Van Leeuwen: “Dat werd zo ongeveer ook dit keer met de handhavers afgesproken. Maar ze kwamen 35 minuten vóór deze officiële eindtijd”. “Gelukkig waren wij ruim een half uur eerder gestopt dus hoefden wij de voorwaardelijke boete van € 2.500 niet te betalen”.

Donderdag stond een verklaring in de Volkskrant van een aantal burgemeesters, waaronder Henri Lenferink, die luidde: “Wij willen in deze moeilijke tijden naast onze inwoners staan een beschermende arm om hen heen slaan, in plaats van hen te bestraffen”. In de verklaring dringen de burgemeesters er bij het kabinet  en parlement op aan het coronabeleid te veranderen. Perspectief te bieden en in de virus bestrijding het maatschappelijk belang niet nog verder te verdringen. Publieke voorzieningen cultuur, horeca, buurthuizen schragen onze samenleving schrijven de burgemeesters in hun appél  en waarschuwen dat de bij maatregelen met weinig draagvlak chaos dreigt in de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *