Klimaat Actie Nu’ doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen in maart

GroenLinks gemeenteraadslid Marcel Terlouw begint voor zich zelf, hij is bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart lijsttrekker voor een nieuwe partij ‘Klimaat Actie Nu’. GroenLinks is niet blij dat hij zijn raadszetel meeneemt de resterende zittingstermijn. Waarom meent Terlouw recht te hebben op deze raadszetel en waarin verschilt de nieuwe partij van GroenLinks?

door Hans Schuurman

Marcel Terlouw (63) is creatief ondernemer en van jongs af maatschappelijk betrokken en politiek actief voor GroenLinks alsmede de progressieve partijen waar zij uit voorkwam. Aandacht voor het milieu en liefde voor de natuur werd hem van huis uit met de paplepel ingegeven. Terlouw was eerder raadslid in zijn vorige woonplaats Nieuwkoop. De politieke partij ‘Klimaat Actie Nu’ werd vorig jaar opgericht en Terlouw gevraagd voor het lijsttrekkerschap.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 boekte GroenLinks in Leiden een klinkende overwinning, haar aantal raadszetels steeg van 4 naar 8 zetels en Terlouw viel, ondanks zijn 12 de plaats op de kandidatenlijst,  vanwege doorstroming twee jaar later een zetel toe. Tussen hem en een fractiemeerderheid van GroenLinks ontstond wrijving, vertelt hij. De concessies die GroenLinks, inmiddels met twee wethouders vertegenwoordigd in B.&W., aan de collegepartners D66 en PvdA deden, gingen Terlouw af en toe te ver.

Zoals bij het 4 e hockeyveld in het Roomburgerpark. Op de uitgangspunten van biodiversiteit en de parkbeleving werden te veel concessie gedaan, vond hij. Terlouw: “Ik was opgelucht toen met het referendum een dikke streep door dit project ging”. Ook bij uitvoeringsbesluiten LEAD, de woontoren 115 meter hoog aan de Willem de Zwijgerlaan, wat eerder als een energie neutraal gebouw met zonnepanelen en warmtepomp werd gepresenteerd, werd een intern strijdpunt. “De strikte milieu – en duurzaamheid afspraken werden versoepeld en de verkeersafwikkeling die uiteindelijk in het besluit stond, strookte niet met de autoluwe beloften aan de wijk Nieuw Leyden”. Fractiediscipline en loyaliteit weerhielden mij toen mij van de partij af te keren”.

geen concessies

Waarin verschilt ‘Klimaat Actie Nu’ van GroenLinks? Terlouw: “Onze partij wil het klimaat redden en geen concessies doen”. Zoals ? “Alleen bouwvergunningen afgegeven als het hergebruik van materialen gegarandeerd is uitsluitend klimaat neutraal. Energietransitie in de hoogste versnelling, plus meer onderzoek naar duurzame energiebronnen. Vergroening als uitgangspunt bij stedelijke planning”. Alles met een gemeentelijke noodverordening afdwingen? “Nee, zover wil ik niet  gaan, wel de urgentie ermee benadrukken.” Terlouw wil betrokkenheid van de burger vergroten, de gemeente moet met een blanco vel papier de wijk ingaan en in  overeenstemming met de directe bewoners plannen opstellen.

En zijn er voldoende Leidenaren die ‘Klimaat Actie Nu’ gaan stemmen? Terlouw: “Er zijn bij andere partijen veel kiezers teleurgesteld afgehaakt die onze koers steunen. We gaan voor 3 zetels”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *