Zijn flitsbezorgdiensten blijvertjes in het straatbeeld?

Ons stadsbestuur is bezorgd over de groei van flitsbezorgdiensten, ze geven overlast en verstoren het verblijfsklimaat in de stad. Dat staat in de antwoorden van B.&W. op vragen van gemeenteraadslid Lianne Raat (PvdD). Flits bezorgen is een nieuwe bedrijfsactiviteit, binnen 10 minuten worden je boodschappen thuis bezorgd vanuit een opslagruimte. B.&W. bezint zich op regelgeving deze verkoopmethode bij te sturen of tegen te gaan. De groei van de sector laat echter zien, dat er wel veel klanten voor zijn.

door Hans Schuurman

In Leiden zijn nu (nog) twee flitsbezorgdiensten. Een vestiging van de Gorrilas op de hoek Haarlemmerstraat/Pelikaanstraat en één van Getir, gevestigd in de Van der Werfstraat. In Amsterdam is hun aantal in een jaartje gegroeid naar 31. Het woord flitsdiensten is dus niet alleen van toepassing op de rappe bezorgers die je op het fietspad of voor het stoplicht voorbij scheuren maar verwijst evenzeer op de bliksem snelle ontwikkeling van de bedrijfstak.

De aflevertijd binnen 10 minuten voor een halfje bruin, pak chocolade repen, doos chips of een kratje bier wordt niet gegeven als je in de Merenwijk of Stevenshof woont. De 10 minuten zijn te kort voor de pedaalridders of bakfietsers. Je hoeft geen helderziende te zijn om te bedenken in welke nabijheid de volgende flitsbezorgers vestigingen zullen openen. In Amsterdam wierpen ‘durfinvesteerders’ zich op deze markt om zich snel een stuk van de markt toe te eigenen. Ze houden de prijzen laag, net boven kostprijs, ten einde snel een klantenkring op te bouwen om hun marktaandeel vervolgens over en jaartje met flinke winst van de hand te doen.

Flitsbezorgdiensten als Gorillas en Getir zijn geen winkels of supermarkten. Als ik voor een praatje binnenloop word ik snel naar buiten gebonjourd en erg mededeelzaam is men ook al niet. De vestigingen zijn van buiten geblindeerd en worden ‘dark rooms’ genoemd. De drukte rond het distributie pand veroorzaakt overlast. Fietsen op de stoep, blokkeren de helft van het trottoir en constante aan- en afvoer van mensen en materiaal. De bewoners in de Van der Werfstraat klagen ‘steen en been’ over lawaai tussen 7.30 tot 00.00 uur die hun nachtrust verstoort en woonplezier vergald.

“If you cann’t beat them, join them’ zei een woordvoerder van Jumbo in een Amsterdamse krant toen deze supermarkt een deal met Gorillas bekend maakte. Van een deel van het Gorillas assortiment is Jumbo straks de leverancier. Het gaat om een beperkt aantal producten, veel minder dan wat er in een fysieke supermarkt te vinden is. De Jumbo woordvoerder: “Ik heb mensen natuurlijk liever in de winkel, maar er zijn nu eenmaal klanten die hun boodschappen binnen 10 minuten thuisbezorgd willen hebben”. Jumbo verwacht ergens in de tweede helft van dit jaar van start te gaan met de flitsbezorging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *