Het nieuwe woonpareltje staat aan de Morsweg

Boven de openbare doorgang van Morsweg naast nr. 60. worden drie gestapelde woningen gebouwd. Deze woningen worden de 6-de van de reeks van 71 bouwsels van het zogenaamde ‘parelproject’. Initiatiefnemer van dit project is de Leidse architect Fons Verheijen. Hij vond 71 onooglijke of verrommelde plekken in Leiden waar best iets bijzonders gebouwd kon worden.

door Hans Schuurman

De 071 Parels moeten op het eerste gezicht onmogelijke plekken in Leiden wat glans toevoegen. Bij voorkeur leefbaarheid en sociale veiligheid in de wijk bevorderen en op een bijzondere manier bijdragen aan de verstedelijkingsopgave van Leiden. Drie kwalitatief goede woningen worden zo toegevoegd aan het woningvoorraad, redelijk ruime woningen met  buitenruimte en een inpandige fietsparkeerplek. Voor de bijzondere architectuur zorgt een particulier opdrachtgever.

In de huidige situatie is tussen de panden van Morsweg 54 en Morsweg 60  de toegang tot een openbaar park. Aan de Morsweg wordt de gevel van het appartementengebouw Morsweg 60-70 doorgezet als poort en gebouwd met de zelfde materialen.  Er blijft voldoende ruimte voor fiets parkeren voor zowel bewoners als bezoekers. Maar van de autoparkeereis wordt afgeweken. Alle toekomstige bewoners komen daar niet in aanmerking voor een gemeentelijke parkeervergunning. Waarmee de belemmering voor de uitvoering van het plan wordt weggenomen. Na het pareltje Morsweg kunnen Leidenaren nog 64 ontwerpen tegemoet zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *