Succesvol verzet tegen disc golfbaan in Cronesteyn

Het gemeentebestuur (D66, GroenLinks en PvdA) geeft geen vergunning voor Disc Golf-faciliteiten in Polderpark Cronesteyn? De teller van de protestpetitie stond na twee weken bijna op 9000, aldus Roek Vermeulen, voorzitter van de Stichting Groen Cronesteyn. Schade aan natuur en landschap, afbreuk aan de recreatieve sfeer en recreantenconflicten wogen zwaarder dan het spel plezier. Natuurbehoud is een gevoelig thema, zeker in verkiezingstijd.

door Hans Schuurman

In de zomer van 2021 ontving een initiatiefgroep een subsidie van € 32.000 om het spel Disc Golf in Cronesteyn mogelijk te maken. Disc Golf is vergelijkbaar met golf maar in de plaats van de golfbal moet de speler een frisbee met  zo min mogelijk worpen in een metalen basket te gooien. De disc course heeft meestal 18 baskets. De speler die de minste worpen nodig heeft, is de winnaar.

De Stichting Groen Cronesteyn had grote bezwaren tegen een disc-golfbaan vanwege onder andere de nadelige effecten op de natuur. Zij wordt hierin gesteund door bioloog Professor Menno Schilthuizen, voorzitter van de Stichting Taxon Foundation, die samen met buurtbewoners stadsnatuur onderzoekt en beschermt. “Leiden is in de gelukkige omstandigheid zo’n groot en min of meer ongestoord natuurgebied binnen haar grenzen te hebben,” zegt Schilthuizen, die tevens aan Naturalis verbonden is. “Zo’n gebied zou gekoesterd moeten worden, en niet belast met functies die niets met de natuur te maken hebben.”

Onbeheersbaarheid

Groen Cronesteyn-voorzitter Roek Vermeulen voorziet recreatieconflicten tussen disc golfers en wandelaars, hardlopers en fietsers. “De recreatiesfeer verhoudt zich slecht tot deze nieuwe activiteit en rondvliegende frisbees veroorzaakt zeker ergernis bij de huidige gebruikers”. Vermeulens vrees strekt zich met name uit naar de mogelijke onbeheersbaarheid van het aantal discgolfers. Verjaarfeestjes, bedrijfsuitjes en studentenpartijtjes die disc golfend met picknickmand het park gaan bevolken en rustzoekende bezoekers verjagen en de natuur verstoren. Vermeulen meent dat voor Disc Golf een plek gevonden moet worden op weiland bij een boer en treft de vergelijking met boerengolf.

Het enthousiasme de petitie te ondertekenen werd zeker beïnvloed door de komende gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen willen zich wat graag profileren op hun groene kleur. Sommige partijen hebben ook iets goed te maken voor hun houding bij non besluitvorming van de herinrichting van het Roomburgerpark.

Gisteren werd informeel bekend dat het college afziet een vergunning voor een Disc Golfbaan. Roek Vermeulen bedankt hierbij alle 9.000 ondersteuners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *