Andere zetel meerderheden na 16 maart is nieuw beleid

Leidenaren kunnen op 14, 15  en 16 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen stemmen op een van 12 partijen. Hiervan waren de afgelopen raadsperiode al 9 vertegenwoordigd al de raad. De drie nieuwe partijen die voor het eerst meedoen zijn:  Klimaat actie NU; Studenten voor Leiden en Leiden Participeert. De Partij voor de Vrijheid (Wilders) en Forum voor Democratie ( Baudet) hebben geen kieslijst ingeleverd in onze gemeente.

door Hans Schuurman

In de huidige gemeenteraad heeft D66 met 9 zetels. Bij de eerste 8 kandidaten op de lijst 1 staan vier nieuwkomers, Linda Beimer (coördinator Rode Kruis Z.H.), Julia de Groot (verpleegkundige) en Bert Jansen (Caféhouder ), D66 zette de afgelopen raadsperiode de toon in Leiden, met twee wethouders waren zij de invloedrijkste bestuurderspartij. Succes met woningbouw en en sportaccommodaties maar zaaiden verdeeldheid over energietransitie. Behouden zij hun numerieke machtspositie of snoept de studentenpartij een zeteltje af?

GroenLinks had 8 vertegenwoordigers in de gemeenteraad, onderweg verloor zij er één. Bij de eerste 5 kandidaten op de lijst staat Ahmet Kargin nr. 5 (beleidsmedewerker studenthuisvesting) als nieuwkomer. GroenLinks bestuurde deze collegeperiode mee met 2 wethouders deed goed werk met biodiversiteit, duurzaamheid en verkeer. Maar bij het Roomburgerpark ontstond electorale verdeeldheid. Bij de vorige verkiezingen verdubbelde zij haar zeteltal, keren kiezers hen weer de rug toe en profiteren Partij voor de Dieren en de studentenpartij?

De VVD heeft nu 6 vertegenwoordigers in de raad. Bij de eerste 7 kandidaten op lijst 3 staan de nieuwkomers Christiaan Mulder nr. 4 (ambtenaar ministerie van financiën) en Arie Roest nr. 6 (beleidsadviseur Provincie Z.H.) en Friso Versluijs nr. 7. (Jurist bij Defensie). De VVD voerde actief oppositiepartij en staan te popelen hun ideeën: lagere lasten, uitbundig leengedrag en parkeerbeleid van het huidige college te corrigeren. De VVD heeft de politiek wind mee.

Mini fracties

De Partij van de Arbeid heeft 4 vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Bij de eerste 3 kandidaten op hun lijst 4 staat één nieuwkomer, Bo Lemmens de nr. 2 (werkzaam bij de Sociaal Economische Raad). Hun loyaliteit als college partij breekt de PvdA op zij maakte zich in het sociaal domein niet populair. Het CDA, lijst 5, heeft 3 vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Alleen de lijstrekker Julius Terpstra heeft raadservaring als duo-raadslid,  Sophie Brinkel nr. 2 en Sebastiaan van der Veer nr. 3  zijn nieuw. De Partij voor de Dieren lijst 6, heeft 3 vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Kandidaat nr. 2 op de lijst is Laura Delver (Marine officier) is een nieuwkomer. Ervaren Lianne Raat staat op plaats 4.

Het SP lijst 7 heeft 3 vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Inez Staring (beleidsmedewerker SP) nr. 3 is nieuw.

Partij Sleutelstad, lijst 8, had 2 vertegenwoordigers in de gemeenteraad, Leiden Participeert splitste zich tussentijds af. PS is een lokale partij die altijd twijfelaars trekt. Bij behoud van hun 2 zetels is Thijs Vos nr. 1 (Student Geschiedenis en Politicologie) de nieuwkomer. De Christen Unie met lijst 9 heeft 1 stabiele vertegenwoordiger in de raad, die het schopte tot  ‘Raadslid van het jaar 2021’. Klimaatactie Nu, lijst 10 gokt op de opvang van teleurgestelde GroenLinksers. Als ‘Studenten voor Leiden, lijst 11’, twee zetels scoort, is dat voor Mitchell Wiegbrand Bruss en Elianne Wijnands . Lijst 12 is voor ‘Leiden Participeert’ maar er zijn geen zetels meer over. Als je de 12 partijen zelf vraagt naar hun zetel verwachtingen, komt het zetel aantal in de Leidse gemeenteraad dicht bij het dubbele van de beschikbare 39 zetels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *