De Stenen Goden van het Paaseiland

De Stenen Goden is het nieuwste boek van de bekende Leidse auteur Jeroen Windmeijer. Het boek speelt zich af op het geheimzinnige Paaseiland in de Stille Oceaan en in de nuchtere Zeeuwse hoofdstad Middelburg? Windmeijer schreef een spannende thriller, het is het derde deel van zijn Latijns-Amerika trilogie. “Ik stond op het punt naar Paaseiland af te reizen maar corona gooide roet in het eten”, vertelt hij. ”Dus moest ik ’t maar doen met foto’s van anderen, filmpjes op Youtube en Google Maps”. Niettemin slaagde Windmeijer er weer in een opwindend verhaal neer te zetten. Een echte ‘page-turner’.

De Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens doet op Paaseiland onderzoek naar de moai, de mysterieuze beelden die al eeuwenlang tot ieders verbeelding spreken. Al snel ontdekt Anthoni dat op het eiland een felle, onderhuidse strijd woedt over de oorsprong van de moai. Als er mensen beginnen te verdwijnen, lijkt het erop dat sommigen het niet bij discussiëren alleen laten.

In Middelburg treft Monique Fierloos, conservator van het Zeeuws Museum, voorbereidingen voor een grote tentoonstelling over de uit Middelburg afkomstige Jacob Roggeveen. Deze ontdekkingsreiziger zag op Paasdag 1722, op 5 april precies 300 jaar geleden, een door Polynesiërs bewoond eiland dat hij Paaseiland noemde. Ter opluistering van de tentoonstelling nodigt het museum een beeldhouwer van het Paaseiland uit om een beeld te maken. Maar een in een nabijgelegen dorp duikt in het verhaal een eerder gevonden moai op. Kunstroof? De sfeer verkilt, verhoudingen rond het museum worden op scherp gezet. Dan valt de eerste dode…

In het verhaal verweven zijn eeuwenlange vragen die generaties bewoners van dit afgelegen eiland bezighouden. Hoe werden deze moai’s gemaakt, de duizenden kilogrammen zware beelden getransporteerd naar de rand van het eiland en met het gezicht van de oceaan afgekeerd? Bij de onafgemaakte moai’s verspreid over het eiland zijn gereedschappen gevonden. Het lijkt er op de bouwers op een bepaald moment allemaal tegelijk ‘het bijltje er bij neergooiden’. Interessante details over een Polynesische cultuur verluchtigen het prettig leesbaar boek, geschreven door een cultuurkenner.

De Leidenaar Jeroen Windmeijer is cultureel antropoloog, hij studeerde en promoveerde hier. Drie jaar geleden gaf hij zijn betrekking als leraar bij het Visser ‘t Hooft Lyceum op en kan als een succesvol schrijver, er zijn er maar ca. 50 van in Nederland, ‘van de pen leven’. Naast zijn auteurschap geeft hij lezingen, is hij docent schrijfcursussen bij het LAK en stadsgids. De Stenen Goden 450 blz. prijs € 21.95 is uitgegeven bij HarperCollins Holland en te koop bij de iedere (online) boekhandel.

Op vrijdag 4 maart om 19.00 uur (inloop 18.30) wordt het eerste exemplaar van De Stenen Goden in zaal 019 van Lipsius gepresenteerd, Cleveringaplaats 1. Voor meer informatie: www.jeroenwindmeijer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *