Leiden is nr. 8 op de lijst meest versteende steden

Met 5.725 bewoners per km2 is Leiden de op één na dichtstbevolkte stad van Nederland, in haar bevolkingsdichtheid wordt zij alleen nog overtroffen door Den Haag met 6.607 inwoners per km2. En nu blijkt Leiden ook nog eens nummer 8 op de lijst van meest versteende Nederlandse steden te zijn. Gemiddeld is slechts 84 m2 groen per woning beschikbaar, de overheid ziet 75m2 als acceptabele ondergrens.

door Hans Schuurman

Deze cijfers staan in een rapport van de Stichting Natuur en Milieu die meer dan de helft van de buurten in de 32 grootste Nederlandse gemeenten onderzocht,  waaronder Leiden. In Leiden deed Natuur en Milieu naspeuringen in 44 buurten met meer dan 500 inwoners. Van deze 44 Leidse buurten hadden 27 (61%) minder dan 75 m2 groen per woning. De bebouwingsdichtheid over de gehele stad gemeten per woning is 84 m2 beschikbaar omdat er ook stukjes Leiden zijn met veel meer groen.

In het gelijktijdig gehouden onderzoek naar de aanwezigheid van flinke stukken aaneengesloten groen, bijvoorbeeld door parken, komt onze gemeente een stuk beter uit de bus.  Er is in Leiden geen buurt waar geen nabijgelegen hectare, dat is een oppervlakte van 100 bij 100 meter, aaneengesloten groen is. Haarlem is de meest versteende stad van Nederland en Emmen de minste.

Verstening werkt verstikkend

Natuur en groen in de stad zijn voor bewoners om meer redenen belangrijk. Bij verstening staat de  verscheidenheid van de natuur onder druk. In stedelijke gebieden neemt deze biodiversiteit schrikbarend af. Voor groen, natuur en water is een belangrijke rol weggelegd, zij draagt bij aan het klimaat adaptief maken van de stedelijke omgeving waarmee de gevolgen van klimaatverandering bestreden worden. In versteende omgeving kan het hemelwater bij voorbeeld bij hoosbuien minder goed worden afgevoerd. ‘Tegels lichten’ vraagt de gemeente haar bewoners. Versteende plekken in de (binnen) stad absorberen de zonnewarmte die zij vervolgens afgeven aan de directe omgeving. De hitte werkt voor sommigen verstikkend, zij kan met 8 ºC extra oplopen met hittestress tot gevolg.

Bij het onderzoek van de stichting Natuur en Milieu is gebruik gemaakt van luchtfoto’s. Camera’s zien geen verschil tussen publiek – en particulier groen. Dankzij de tuinen in de wijken rond de binnenstad scoort Leiden dus als geheel nog 9 m2, een lapje grond van 3 bij 3 m, meer dan het minimum. Versteende tuinen helpen ook niet echt. Daar komt bij dat de komende jaren in Leiden duizenden woningen worden gebouwd, voor het merendeel hoogbouw.

De gemeente is in bezit van de gegevens van Natuur en Milieu. Een woordvoerder: “De  meest versteende buurten liggen in de binnenstad, de minst versteende buurten zijn de latere uitbreidingen, zoals de Merenwijk, Raadsherenbuurt, Fortuinwijk-Zuid en Roomburg”. De gunstige score over voldoende aaneengesloten groen, kan verklaard worden omdat in de onderzochte buurten het Merenwijkpark lag en de Leidsche Hout binnen de buurtgrenzen van de Raadsherenbuurt.

3 gedachten over “Leiden is nr. 8 op de lijst meest versteende steden

  1. Heel laf om stiekem foto’s van mensen hun achtertuin te nemen, en het dan vervolgens in de krant en online te plaatsen zonder toestemming. En misbruik maken van de storm waarneer men hun hek is weggewaaid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *