Oekraïnse vluchtelingenopvang aan de Haagweg

Toen Leidenaar Jan van Tienhoven vorige week hoorde dat een taxi-Wielkens busje met medicijnen naar de Oekraïens Poolse grens reed, vroeg hij: “Neem op de terugweg vluchtelingen mee die ik in mijn huis kan opvangen”. Sinds vorige week logeert in zijn ruime pand aan de Haagweg een gezin, een meegereisde vrouw en haar peuter, 7 personen uit Charkov.

door Hans Schuurman

Alleen met de kleren aan hun lijf en een rugzakje kwam zij na een nachtelijk autotocht in Leiden aan. In de 11 voorafgaande dagen verbleven zij in een schuilkelder waar het lawaai van de bommen en granaten op Charkov duidelijk te horten was. Per  trein, auto en te voet legden zij honderden km af tot Lviv aan de Poolse grens. Beduusd keken zij bij aankomst in Leiden naar Van Tienhoven’s kast van een huis. Het leek hen meer een prijzig hotel toe dus aarzelden zij bij de voordeur, vertelt Tienhoven. Ongeloof dat langzaam plaatsmaakte voor dankbaarheid toen de werkelijkheid tot hen doordrong. Dat wild vreemde mensen en in een ver vreemd land zomaar een deel van hun huis belangeloos beschikbaar stellen, voor eten en onderdak zorgen, ging hun pet te boven.

Google translate

De tweede etage van Van Tienhoven’s huis die voldoende ruimte bood huis – en slaapkamers voor allen, werd leeg gemaakt. Na een melding op buurtapp Nextdoor stroomde hulp uit de buurt toe, dekens, kleren, beddengoed en etenswaren. “De betrokkenheid van de buurt is hartverwarmend”, vertelt zijn vrouw. Communicatie met de gasten verloopt soms wel met ‘handen en voeten’ én met hulp van Google translate. Voor veel Oekraïners is niet Engels maar Russisch hun tweede taal. Telefonisch houden zij contact  met achtergebleven familie in het oorlogsgebied.

De Oekraïnse familie van de Haagweg heeft zich aangemeld bij de gemeente. Dat is niet verplicht, want  Oekraïense staatsburgers kunnen maximaal 3 maanden zonder visum in Nederland verblijven. Burgemeester Lenferink roept alle vluchtelingen op zich bij de gemeente te melden. “Zij kunnen een burger servicenummer (BSN) krijgen die nodig voor het openen van een bankrekening. De gemeente kan helpen met een school voor de kinderen, bij medische zorg, een toelage en betaald werk.

Noodopvang

In Leiden is de 3 Octoberhal de crisisopvang, maximale verblijfsduur 72 uur, in gereedheid gebracht. Hier vonden al 41 Oekraïners een tijdelijk onderkomen. Noodopvang voor langere tijd worden twee kantorengebouwen ingericht. Eén Schipholweg 68 voor ca. 100 vluchtelingen en een gebouw op het terrein van het Alrijne ziekenhuis aan de Houtlaan met ruimte is voor 200 mensen in kleine huishoudens plus gemeenschappelijke ruimten voor hen. Lenferink vertelt dat in alle 25 Veiligheidsregio’s zulke noodopvang voor totaal 50.000 vluchtelingen plaats moet bieden. De regering twijfelt al of dit aantal genoeg zal zijn. Voor vragen over vluchtelingenopvang: meldpunt.oekraine@leiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *