Boete voor gebruik winkelwagen buiten winkelcentrum

Als je voortaan een winkelwagentje voortduwt buiten het gebied van de Kopermolen, kun je een fikse boete krijgen die wel kan oplopen tot € 100 . Ook de supermarkt die winkelwagentjes laat rondslingeren, hangt een geldstraf boven het hoofd. Dat staat in de gemeentelijke verordening van toepassing in de wijde omgeving van de Kopermolen; Luifelbaan, Vijfmeiplein en Bevrijdingsplein. Maar wordt deze regelgeving ook gehandhaafd?

door Hans Schuurman

De gemeente heeft in een kaartje bij deze verordening nauwkeurig aangegeven waar je buiten het winkelgebied in overtreding bent. Het winkelwagentjes uitgifte- en verzamelpunten staan erop en de grenzen tot waar je met je winkelwagentje naar je geparkeerde auto mag rijden. Zowel de gebruikers als de eigenaren van de winkelwagentjes kunnen een boete krijgen als zij deze achterlaten of gebruiken buiten het aangewezen gebied. Winkeliers kunnen ook een last onder dwangsom opgelegd krijgen. Dat is een waarschuwing dat je bij een volgende overtreding de klos bent voor een bedrag dat oploopt bij het aantal rondslingerende wagentjes.

In de Kopermolen werd enige jaren geleden een blokkerend (achter)wiel aangebracht op elk winkelwagentje. Ging je met je karretje over een blauwe streep op straat, waaronder een elektrische bedrading lag, dan schoot dit achterwiel mechanisme op stop.  Er was geen beweging in te krijgen en de illegaal gebruiker van het winkelwagentje moest onder spottende blikken van voorbijgangers zijn wagentje uitladen. Maar algauw ontdekte iemand door het wagentje een half metertje omhoog over de blauwe lijn tillen, zijn straf te ontlopen. De overtreder vroeg hulp aan potige voorbijgangers en er waren altijd wel een paar dwazen die hielpen. Bij de uitvalstraten van de Kopermolen stonden indertijd vaak verlaten karretjes met de wielklem aan.

Deze beveiligingsmethode werd verlaten toen de supermarkt nieuwe winkelwagentjes aanschafte. Winkelwagentjes kosten ca. 150 euro vertelde een supermarkt manager indertijd tijd maar het waren volgens hem niet zozeer de kosten van de van vervanging van de verdwenen (gestolen) winkelwagentjes maar de personeelskosten om enkel keren per week de buurt af te zoeken.

Teon een supermarkt medewerker winkelwagentje uit een tuin wilde vissen, protesteerde de bewoners met: “Dit is mijn winkelwagentje, die gebruik ik elke zaterdag”. Winkelwagentjes worden ook steeds vaker gebruikt om hoeveelheden papier, dozen en flessen etc. naar de ondergrondse afvalcontainer te brengen.  Zal de strenge gemeentelijke verordening indruk maakt of de winkelwagen misbruikers, ‘t valt te betwijfelen. Of krijgen de Boa’s  opdracht streng te handhaven? Want een regeling dit niet gehandhaafd wordt, tast de geloofwaardigheid van de overheid aan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *