Verkiezingsuitslag vereenvoudigt samenstelling stadsbestuur

GroenLinks voorman, Ashley North, heeft drie informateurs gevraagd de mogelijkheden te verkennen van een nieuw college van B.&W. Deze verkenners bekijken de verkiezingsprogramma’s, gaan gesprekken aan met de partijen die met identieke ideeën een stadsbestuur voor de komende vier jaar willen vormen. Die zoektocht naar een geschikte combinatie moet minimaal op 20 zetels steunen, de helft van de 39 raadsleden zitplaatsen. Uiterlijk 8 april krijgt North het verslag. Wat zijn de opties?

door Hans Schuurman

Het onderzoek naar de raakvlakken van de politieke partijen over onderwerpen als wonen, verkeer, vergroenen en zorg, wordt verricht door North zijn partijgenoten Rob  van Lint (oud raadslid) en Yvonne van Delft ( ex collega wethouder) plus Mart Keuning een schrander (oud) raadslid Christen Unie.  Keuning zat 10 jaar in de gemeenteraad, was raadslid van het jaar en zijn oplossend vermogen is ook 10.

De aandacht van de drie informateurs gaat speciaal uit naar de vijf partijen die bij de verkiezingen 4 zetel of meer haalden. Dat zijn GroenLinks (10); D66 (6); VVD (5), PvdA (4) en Partij voor de Dieren (4). GroenLinks met 10 zetels,  heeft de troefkaarten in handen. Hoewel D66 de grote verliezer was met 3 zetels, kan men nauwelijks zonder deze tweede grootste partij van Leiden heen. GroenLinks werkte de afgelopen raadsperiode in redelijke harmonie op tal van beleidsterreinen samen. Dat de kiezers D66 voor 30% van de zetels de rug toekeerde, heeft waarschijnlijk minder met inhoud dan met stijl te maken. In het vorige stadsbestuur was PvdA de derde partij. De sociaal democraten losten loyaal alle bezuinigingsklusjes voor het vorige op, ondanks die ondankbare taak behield zij haar zetelaantal 4. De sociaal democraten willen wel weer deel uitmaken van B.&W. Oppositie voeren zoals in twee colleges gaat hen niet goed af. Op de grote thema’s zijn geen grote politiek verschillen. Dus blijft alles van ’t oude, herleeft de het college GroenLinks, D66 en PvdA en steunt het stadsbestuur op 10+6+4 =20 zetels?

De programmatische verschillen voor samenwerking met de VVD zijn te groot. Parkeren, lasten voor de burgers en financieel beleid, dat wordt niks met GroenLinks.  De Partij voor de Dieren daarentegen heeft wel raakpunten met GroenLinks en buiten het college gelaten, zullen zij GroenLinks bij veel thema’s voortdurende links passeren. Mét de PvdD in het stadsbestuur steunt het college op 24 zetels. Kan men zich ook nog een paar afvalligen permitteren bij heikele stemmingen of raadsleden die voor zich zelf willen beginnen. Maar steun van een partij verkrijgen in  het stadsbestuur, kost wat. Het betaalmiddel daarvoor is aantal – en zwaarte van wethouderszetels.

Het college van B.&W telt nu 5 wethouders. De grootste partij, GroenLinks dus, mag het eerst kiezen. De portefeuille bouwen & wonen is de hoofdprijs, zorg en welzijn voor partijen die mogen aanschuiven. Even afwachten tot 8 april

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *