Gemeenteraad Leiden jong, onkerkelijk en te geleerd.

Vorige week werden de 39 leden van de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd met het afleggen van de eed, 6 maal, of de gelofte. Meer dan de helft nieuwkomers. De raad telt 10 fracties, met 21 vrouwen en 18 mannen. Maar niet de kandiderende partijen zelf bepaalden dit vrouwelijk overwicht, dat deden slimme kiezers. 14 raadsleden zijn jonger dan 30 jaar en erg veel raadsleden hebben academisch doorgeleerd. Hoe representatief is onze stadsvertegenwoordiging?

door Hans Schuurman

Door voorkeursstemmen te geven aan kandidaten kan de kiezer de kandidatenlijst zoals die door politieke partijen zijn opgesteld corrigeren. Dat deed en zo: Bepaal de partij waarop je wilt stemmen. Bekijk de peilingen en ontdek hoeveel zetels die partij waarschijnlijk krijgt. Stem op een vrouw die hier nét buiten valt en het zonder jouw stem misschien niet zal redden. Slim stemmen is dat.  Bij GroenLinks (10 zetels) kwamen nummer 11:  Tineke Hoogeboom en nummer 18: Rosie van Peijpe met voorkeursstemmen in de raad. Bij de PvdA (4 zetels) behaalde nr. 6: Esmee van Meer een raadszetel. Bij de SP (2 zetels) kwam nr. 3:  Inez Staarink toch in de raad. Zij zag later echter of van benoeming waardoor Thomas van der Halm weer op de tweede plaats belandde.  

Topsport

Het jongste raadslid  is Rosie van Pijpe (18) van GroenLinks en het oudste raadslid Maarten Kersten (75) van Partij Sleutelstad. Triomfantelijk werd tijdens de avond vermeld dat maar liefst 14 raadsleden jonger dan 30 jaar zijn. Maar die voldoening moet toch enigszins gerelativeerd worden. Het grote aantal jonge mensen maakt onze stadsvertegenwoordiging heel geleerd een minder   goede afspiegeling van de Leidse bevolking. De raad beschikt zeker voldoende inlevingsvermogen over studenten (woningen) en de universiteit maar hoe zit het met ouderen en zijn sociaal maatschappelijke thema’s een ver van mijn bed show voor hen? Voor 50 plussers met volle baan is regelmatig middernachtelijke vergaderen ook niet vol te houden. Raadswerk is topsport.

De Leidse raadsleden volgen de ontkerkelijkingstrend van Nederland. Bij het afleggen van de eed: “zo waarlijk helpen mij god almachtig” of de belofte: “dat verklaar en beloof ik” zijn slechts 6 raadsleden de hulp van god in.

Rode lantaarn

Raadslid Thomas van Halm, in de vorige raadsperiode het jongste raadslid, droeg de ‘rode lantaarn’ het traditionele gebaar,  over aan Rosie van Peijpe, 18 jaar. Met Rosie is nog iets bijzonders aan de hand. Haar vader, Walter van Peijpe nam daags daarvoor na 12 jaar raadslidmaatschap afscheid. En eerder, net als zijn dochter, met voorkeursstemmen (weer) in de raad gekozen.

Onkreukbaar, integer en terughoudendheid zijn in (sociale) media gaf burgemeester Lenferink de raadsleden als advies mee. Lenferink: Veel mensen denken dat ik, de burgemeester,  de ’baas’ is van de gemeente. Maar dat bent ú, de gemeenteraad. Jullie bepalen (in meerderheid) waaraan en hoeveel geld de gemeente mag uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *