Vluchtelingen gaan op de Schipholweg eigen huishouding voeren

“Mijn hulp geeft vandaag bij mij thuis alles een goede beurt, dan heb ik nu tijd als vrijwilliger de bedden op te maken voor de Oekraïense vluchtelingen die straks arriveren”.  Ans van Strater is een beetje rood aangelopen door ‘t zware huishoudelijk werk. Om haar heen wordt gestofzuigd en druk gepoetst. De handdoeken die ze op het bed voeteneinde legt hebben de keuren van Oekraïne, “voelen ze zich sneller thuis, hé, komt van Zeeman”.

door Hans Schuurman

Woensdagmiddag werden de eerste 65 Oekraïense vluchtelingen in de Leidse noodvoorziening opgevangen op Schipholweg 68. Dit kantoorpand dat staat aan de Achmea kant al geruime tijd leeg te wezen.  Hier kunnen ca. 100 vluchtelingen, allen Oekraïners, opgevangen worden. Hemelsbreed, een paar 100 meter verderop, ligt het lege kantoorpand van het Alrijne ziekenhuis aan de Houtlaan  dat nog eens 200  vluchtelingen gaat huisvesten. Hier komen misschien ook vluchtelingen uit andere landen, erkende vluchtelingen, z.g. statushouders. Die verblijven soms nog in asielzoekers centra (AZC’s) omdat de gemeente hen (nog) geen passende woonruimte kan bieden, waartoe onze overheid wel toe verplicht is.

300 opvangplaatsen

Met het gezamenlijk aantal van 300 vluchtelingenplaatsen voldoet Leiden aan de voorlopige opdracht uit Den Haag. Mochten er meer dan 50.000 vluchtelingen naar ons land komen, wordt dit aantal wellicht opgehoogd, vertelde burgemeester Lenferink vorige week aan de gemeenteraad..  

De pers krijgt een kijkje achter de schermen onder voorwaarde dat die de vluchtelingen verder lekker met rust laat. De mensen die vandaag arriveren komen van elders, particuliere adressen of zij hebben de laatste dagen in hotel overnacht.

De bovenste etage is een gemeenschappelijke ruimte op Schipholweg 68. Voor de kinderen ligt speelgoed en knuffels te wachten. De kamers op de vier resterende woonetages zien er ‘spik en span’ uit. De onroerend goed eigenaar is ook een bofferd want in plaats van kosten van een leegstaand pand, krijgt hij een redelijke vergoeding. Een rekening die de gemeente overigens zo naar Den Haag doorschuift.  Er worden overwegend vrouwen met kinderen verwacht. Zij gaan in groepen van 20 tot 25 personen per etage wonen. Hun mannen, vaders en zonen, tot de leeftijd van 60 jaar bleven achter omdat zij zich beschikbaar moesten houden voor s’ lands verdediging. De eerste dagen zorgt DZB nog voor de maaltijden, de bedoeling is dat de bewoners  met elkaar een gemeenschappelijk huishouden gaan voeren.

Tolken

De gemeente verzekert dat er voldoende Oekraïense tolken zijn voor communicatie. Voor Oekraïners is niet Engels maar Russisch hun tweede taal die zij op school leerden. Aan die taal heeft men nu door de oorlog een grondige hekel. Er staat onze nieuwe stadsgenoten nog een heel kennismakingsprogramma te wachten, maar de gemeente is terughoudend hierover uit te weiden. Informatie: meldpunt.oekraine@leiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *