Leids Groen Spinnenweb

Leidens’ binnenstad is erg versteend. De bioloog Rinny Kooi zet zich in voor een ‘Leids Groen Spinnenweb’om de entree tot het centrum en buitenwijken te ontsluiten. Een netwerk van ecologische routes vanaf de Burcht staat haar voor ogen die het Singelpark en het ‘Tweede Singelpark’, de open groene ruimten en parken die in Leiden liggen, verbindt. Vogels, insecten en andere dieren vinden dan hun weg. De huidige parken die deel uitmaken van het spinnenweb zijn heel belangrijk, zijn goud waard en moeten met rust gelaten worden.

door Hans Schuurman

Gebouwd vanaf de middeleeuwen is Leiden akelig versteend, onze stad staat als nummer 8 op de lijst van meest versteende Nederlandse steden met gemiddeld is slechts 84 m2 groen per woning. De organisatie ‘Natuur en Milieu’ maakt zich grote zorgen over achteruitgang van het leven van plant en dier in en rond de steden.

Stadsnatuur is goed voor onze gezondheid. Zij heft een deel van luchtvervuiling veroorzaakt door de uitstoot van gemotoriseerd verkeer en huishoudens op en verkleint bovendien de kans op hittestress van bewoners.

“Leiden kent in beleidsnota’s al een aantal ecologische routes maar er zijn meer veel meer wegen die dat predicaat verdienen”, aldus Kooi. Zij noemt route Zoeterwoudse Singel, Fruinlaan, Burggravenlaan, Meijers- en Uhlenbeckkade, Rosarium, Van Vollenhove Plein en -kade, Roomburgerpark en Melchior Treublaan.

De natuur van het Singelpark, de wandeling van ruim 6 km rond de binnenstad, waar ooit de stadsmuren stonden, verdient recreatieve uitbreiding, vindt Kooi. Er wordt al geschreven over bestaande routes naar een Tweede Singelpark. Dat park zal een lengte van mogelijk ca. 20 km krijgen. Maar dichtbij het huidige Singelpark zijn nu al diverse dwars mogelijkheden om ook rondjes te lopen. Een aantal is al vergroend maar vergroen ook de groenarme straten. Onderschat daarbij de waarde van de aanwezige inheemse kruiden, o.a. stoepplantjes niet. Het wordt dan heel plezierig om ook daar te wandelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *