De vrijheid wordt nu in de Oekraïne verdedigd

In de Herenstraat en Douzastraat werd Bevrijdingsdag 5 mei volop gevierd. ’s Morgens een kindervrijmarkt en s ’middags waren veel mensen op de been. Veel bezoekers, oma’s met kleinkinderen en ijsjes likken en bier van de tap. Muziek schalt boven alles uit. Het geluid van de ‘Band of Liberation’, net klaar  bij  het Plantsoen waar de stedenband met Oxford gevierd werd, daar komt niemand boven uit. In gespannen afwachting verzamelt het publiek rond de plek waar straks het vredesvuur wordt ontstoken. Om 13.00 uur zullen de lopers van Leiden Road Runners Club (LRRC) arriveren met een fakkel uit Wageningen. In een estafette met 1.500 lopers werd gerend vanaf Hotel ‘De Wereld’ in Wageningen, waar in 1945 de overgave  door de Duitsers getekend werd, eindpunt Doezastraat. De vuur schaal, versiert met Leidse Sleuteltjes, staat naast de stand van Oekraïne. Applaus, het vuur wordt ontstoken, het vuur van de vrijheid. Vrijheid is voor ons Nederlanders zo vanzelfsprekend geworden. De Oekraïners in de stand er naast kijken geamuseerd en nieuwsgierig toe. Zouden zij denken, die vrijheid die voor jullie lieve Nederlanders bijna vanzelfsprekend is, wordt nu in óns land verdedigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *