Viering vriendschapsband Leiden-Oxford

De Stedenband Leiden-Oxford bestaat sinds 1946 en de 75ste verjaardag, dat was dus vorig jaar, kon vanwege corona niet gevierd worden. Ter herinnering aan deze vriendschapsband werd op 5 mei een Haagbeuk met plaquette onthuld door Mr. John Chipperfield, voorzitter van de Oxford-Leiden Link en burgemeester Henri Lenferink. De Haagbeuk ‘Hornbeam’ zegt Chipperfield, staat in het Plantsoen bij de vogelkooi. Het is een symbool voor de voortdurende genegenheid tussen de inwoners van beide steden.

John Chipperfield vertelt dat de Haagbeuk geen toevallige keus is. Een bomenrij ‘Hornbeams’ vormt in Oxford een scheiding tussen ‘meadow’ en van één van Oxfords bekendste colleges, the Christ Church en het stedelijk gebied en de Thames. “Deze grens bomen bewaken het groene karakter”, aldus Chippenfield “en beschermt deze grond tegen de begerige blikken van bouwlustige projectontwikkelaars”. “Er grazen koeien en hún melk krijgen de Oxford studenten s ’morgens bij het ontbijt”, schildert onze buitenlandse gast met woorden het idyllische plaatje.

Deze cadeau-boom werd overigens in Nederland aangeschaft. Wel zo praktisch erkent Chipperfield. “Nee, ‘t heeft niets met Brexit te maken”. “Want de meeste Engelse boomkwekerijen halen hun jonge boompjes uit Boskoop. De Haagbeuk in het Plantsoen, Carpinus Betulaceae op z’n zondags, wordt meer dan 20 meter hoog en heeft een eivormige kroon. In Engeland wordt deze boom sinds de Romeinse tijd gebruikt vanwege zijn hardheid en onbuigzaamheid en bijvoorbeeld als het ‘toom’ waarmee de ossen voor hun wagen gespannen worden.

Volgens Chipperfield is de link Oxford-Leiden de oudste nog actieve stedenband tussen Nederlandse – en Engelse steden. En de stedenband Alkmaar en Bath, dateert uit 1945 ontstaan na voedselgiften direct na de oorlog? Volgens Chippenfield is die stedenband niet meer actief, maar hij belooft de Alkmaarse website te (laten) raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *