Gevaar voor onze vrijheid komt ook vanuit ons midden  

De spreker bij de herdenking van de 52 gesneuvelde militairen in de meidagen 1940, de ‘Slag om de Residentie’, was dit jaar oud-politicus en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. Werd eerder verondersteld dat 51 soldaten de dood vonden bij de verdediging van de vliegvelden Ockenburg en Valkenburg, recent werd aan deze dodenlijst een 52ste toegevoegd, Hendrik Braat uit Leiderdorp. ‘Onze jongens’ die in de Morschpoortkazerne gelegerd waren, waren eigenlijk geen partij voor het geoefende beroepsleger van Duitsers parachutisten, vertelt De Hoop Scheffer. In zijn rede sprak de oud NAVO-secretaris generaal over de actualiteit van de oorlog in Oekraïne. “Wij zijn opgegroeid in de veronderstelling dat vrijheid en integriteit van ons grondgebied een gegeven is, maar op 2 ½ uur vliegen van Schiphol wordt die droom nu verstoord.

De Hoop Scheffer gaf nog een voorbeeld dat het gevaar voor vrede en stabiliteit ook nabij is. “Ik zag in een demonstratie tegen het coronabeleid mensen meelopen die een Jodenster droegen. Daarmee een gruwelijk verkeerde vergelijking treffen tussen de miljoenen mensen die vanwege hun jood zijn vermoord werden en hen die menen door de overheid door de manier van pandemie bestrijding in hun vrijheid beknot te worden”. De Hoop Scheffer sprak in deze als ambassadeur van het Holocaustmuseum. Na zijn rede legde de burgemeesters van Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Katwijk kransen bij het monument en de Band of Liberation zorgde voor passende muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *