Wat ik wil nalaten

Radiomaker, schrijver en presentator Frits Spits, pseudoniem voor Frits Ritmeester, sprak de 4 mei herdenkingsdienst in de Pieterskerk. “Mensen veroordelen op grond van hun geboortegrond, geloof of overtuiging is het voorportaal voor discriminatie. Maar stigmatisering is ook in onze huidige tijd zeer actueel”, hield Spits zijn publiek voor. Nog steeds worden groepen mensen, zoals Moslims, apart gezet in onze samenleving. Kwaadwillig stigmatiseren zoals onder anderen bij de joden vóór en in de Tweede Wereld oorlog, leidde tot de moord op 6 miljoen joden.  

Spits (1948) had een joodse vader en moeder, beide Engelandvaarders, die dit lot ontliepen. Thuis werd er niet veel over gesproken, vertelt hij. “Mijn vader, hij was arts in het bevrijdingsleger de Prinses Irene Brigade en na de oorlog huisarts in Eindhoven had het liever over PSV, waar hij clubarts van was”, herinnert Spits zich uit zijn jeugd. Frits Spits (1948) ‘vluchtte’ zijn studie volgens eigen zeggen in het Popscene en had een succesvolle loopbaan in de radiowereld. Hij werd in 2019 door een vakjury van de VARA-gids verkozen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw. Nu presenteert hij nog wekelijk het radioprogramma Taalstaat. Wat ik wil nalaten? Liefde tot zijn medemensen is zijn beoogde als nalatenschap. De muzikale begeleiding in de Pieterskerk werd verzorgd door het Leidse Oost-Europakoor MILA onder leiding van Helga Kruse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *