Stadhuis na twee jaar bijna klaar

Op 10 mei nam burgemeester Henri Lenferink symbolisch de sleutel van het stadhuis in ontvangst Uit handen van bouwbedrijf directeur Martijn Du Prie. Beëindiging van de grondige verbouw en renovatie die enige maanden langer duurde en 5 miljoen euro meer kostte. Het Stadhuis onderging behalve een inwendige gedaanteverandering ook een publieke taakverandering. Zij wisselde haar klassiek uitstraling in voor een sobere, moderne ambiance van wit marmer en glas. De binnentuin geeft kleur aan de publieksruimte op de begane grond.

door Hans Schuurman

Op 4 januari 2020 sloot het stadhuis, de beoogde opleveringdatum 1 april 2022 werd net niet gehaald. En die € 5 miljoen extra, bovenop de begrote 19 miljoen? De verbouwing is niet duurder geworden bezweert Lenferink. De jaarlijkse exploitatiekosten voor ambtelijke huisvesting blijven gelijk, de extra kosten worden gecompenseerd omdat we gebouwen afstoten. Ook de ruzie over wie de kostenverhogende ‘verassingen’ die tijdens de bouw opdoken, is bijgelegd. “In der minne geschikt”, bevestigd Du Prie. Op welk deel van de verbouwing is de Du Prie het meest trots als ambachtelijke hoogstandje? Du Prie: “De terrazzovloer op de begane grond. Terrazzovloer leggen is een vak apart waarvoor wij Italiaanse specialisten hebben ingehuurd. De inleg van koperen richels is een ambachtelijk kunststukje, geeft een prachtig effect.

In het hart van het gebouw, op de plek waar eerst de balies stonden onder de glazen overkapping, is een publiekstoegankelijke binnentuin aangelegd. Ook na de fasegewijze ingebruikname van het Stadhuis, blijven de publieksdiensten voor bijvoorbeeld verhuizen, paspoort en rijbewijs in gebouw LEVEL, achter Leiden C.S. Burgemeester en wethouders krijgen weer in het Stadhuis hun kantoor samen met ca. 500 ambtenaren die de bestuursdienst ondersteunen. De begane grond van het Stadhuis wordt een openbare ontmoetingsruimte, gebruikt voor bijeenkomsten en tentoonstellingen. Het wordt tevens de ontmoetingsplek voor burgers met ambtenaren of bestuurders.

De monumentale Trouwzaal, Burgerzaal en Raadszaal zijn niet wezenlijk veranderd, ondergingen een geduchte opknapbeurt. Toren en klokkenspel zijn tegelijkertijd met de verbouwing gerestaureerd.  Behalve vele kleine en grote vergaderzaaltjes is ruimte gecureerd voor ca. 500 ambtenaren gevonden, onder andere door in de nok van het gebouw vloerdelen te verwijderen en papieren archief te verhuizen naar Erfgoed e.o. aan de Boisotkade. Voor de ambtelijke werknemers zijn ca. 300 ‘touch-down-places’ waar ‘zij hun laptop kunnen aansluiten. Grote gedeelde ruimten met voor degenen die ongestoord willen werken aparte ‘prikkelarme‘een persoonsruimten. Het uitzicht over Lieden is compensatie.

Bij de verbouwing en renovatie is zoveel mogelijk duurzaam materiaal gebruikt, recyclebaar en energiezuinig. Zonnepanelen op liggen het dak, niet zichtbaar vanaf de straat en warmte opslag in het water van de Rijn die langs het Stadhuisplein stroomt. Naast Stadhuis is eer het openbaar betaal toilet herbouwd, 24 uur beschikbaar. Tijdens kantooruren kan de Leidenaar met hoge nood ook gebruik maken van de gratis genderneutrale (gehandicapten) toilet in het Stadhuis.S

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.