Treurdicht over boom

De enorme kastanjeboom op de Vismarkt naast het Stadhuis is verdwenen. Noodkap, antwoordt de gemeente desgevraagd. “De boom leed aan kastanjebloedingsziekte, groeide steeds maar schever en omdat dit een drukke plek is met terras en markt, kan het voor gevaarlijke situaties zorgen”. “Er zat niets anders op dan te kappen”. “Heel jammer, maar veiligheid gaat boven alles”, aldus de gemeente. En zij vervolgt geruststellend: “Een rode beuk, wat groter dan standaard geplant wordt, komt terug op deze plek. Geen kastanje, omdat de kans groot is dat die ook weer de bloedingsziekte krijgt”.

De boom stond vlak bij terras van Bagels & Beans. “Vanuit ons raam keken wij uit op die prachtige boom, vertelt Fieke Pleij, eigenaresse van het horecabedrijf. “We zijn echt heel bedroefd en verdrietig. ”Daarom schreef zij een gedicht en voordat zij het met punaises op de achtergebleven stomp prikte, las zij het aan het  laatst overgebleven stukje boom voor:

Lieve boom,

We zijn heel verdrietig!

We wisten niet dat je ziek was

Als je ons dat verteld had, hadden we

Meer aandacht gegeven, welke je absoluut verdiende!

En dan hadden wij een waardig afscheid voor je gehouden

Zo hadden wij fijn de kinderen  over het bankje 

En om jou heen laten rennen en waren wij nog even onder je

machtige takken gaan zitten

Nu ben je onverwachts, abrupt omgehakt

We zijn er stil van

(Het  Bagels & Beans team)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *