De gemeente biedt crisis- en noodopvang voor asielzoekers

De Haagse Schouwweg 8, een kantoorpand naast het voormalige Holiday Inn, is voor ten hoogste 5 ½ jaar beschikbaar voor opvang ca. 350 asielzoekers. Het pand wordt nu snel in gereedheid gebracht voor ‘crisisnoodopvang’ van een half jaar onder andere voor de 100 mensen die nu in de 3 Octoberhal verblijven. In die tijd wordt het pand verbouwd en voor de resterende 5 jaar geschikt gemaakt voor de opvang circa 350 asielzoekers

door Hans Schuurman

Het Rijk zit met z’n handen in het haar. De doorstroming van asielzoekers stagneert omdat voor erkende asielzoekers, de zogenaamde statushouders, geen woning beschikbaar is. Hierdoor moeten zij noodgedwongen in de asielzoekerscentra blijven wonen. En blijven alle plekken bezet. In Ter Apel melden zich nu dagelijks 200 asielzoekers, er wordt soms gebivakkeerd in tenten. En de toestroom van Oekraïners, medio mei waren dat er 53.000, worden particulier of door de overheid opgevangen, daar moet ook plek voor zijn. Oekraïners zijn (nog) geen asielzoekers, zij mogen zonder enige plichtpleging 90 dagen zonder visum in Nederland verblijven. Omdat sommige gemeenten weigeren mee te werken aan openstellen van opvangplaatsen, overweegt Den Haag een wettelijk dwangmiddel.

Maar voor Leiden is dat echt niet nodig. Onze stad kwam royaal tegemoet aan het dringende verzoek van de regering. Het COA huurt dus dat leegstaand kantoorpand Haagse Schouwweg 8 dat midden in het ontwikkelingsgebied Westerpoort staat en eigendom is van het Leidse bedrijf Walhalla Ontwikkeling van Johan Oudendal.

Het gaat volgens de bewonersbrief van de gemeente om vluchtelingen uit verschillende landen, voornamelijk het Midden Oosten en Afrikaanse landen. De kans op het verkrijgen van een verblijfsstatus, wordt beoordeeld  met als criterium of het een onveilig land is De geplande crisisopvang vanaf juli, dit jaar uit, is voor kortdurend verblijf,  maximaal een week. Voor noodopvang is Haagse Schouwweg 8 gedurende 5 jaar beschikbaar. Bewoners van de aanliggende woonwijken zijn vaak benauwd voor overlast van de tijdelijke bewoners. Hun gedrag wordt beïnvloed door de kans dat op een verblijfstatus. 

Burgemeester Lenferink verzekert de omwonenden in zijn brief er alles aan te doen de opvang veilige te laten verlopen en voor zo weinig mogelijk overlast zorgt. Door begeleiding en toezicht en telefonische bereikbaarheid van de locatie. Afhankelijk van het aantal kinderen zal onderwijs voorzieningen geboden worden. Op woensdag 25 mei organiseert de gemeente een informatieavond van 20:00 tot 21:30 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in het ECC Leiden. Aanmelden voor de informatieavond kan via een email aan: d.van.der.krogt@leiden.nl. Dit e-mailadres kan ook gebruikt worden voor vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *