MEERZICHT – roman van Marie de Meister

Vorige maand verscheen de nieuwe roman van de Leidse schrijfster Marie de Meister. Meerzicht speelt zich af in de polders bij Leiden en de hoofdpersoon van het verhaal loopt geregeld door de stad. Daar koopt ze een retrojurkje in een steeg achter de Pieterskerk, of leest ze gedichten op de muur. Het boek levert veel herkenningspunten op voor mensen die in Leiden wonen, of in een van de polders rondom de stad.

door Hans Schuurman

Marie de Meister woont sinds 1984 in Leiden. Ze werkte tot haar pensioen bij de Rechtenfaculteit. Haar buren, kennissen en oud-collega’s kennen haar onder de naam Rikki Holtmaat. Holtmaat begon in 1995 met het schrijven van verhalen en romans en publiceerde sindsdien een vijftal boeken. De eerste drie als Rikki Holtmaat en de twee laatste onder de naam Marie de Meister. Zij woont in de stad, maar ze heeft ook een schrijfplek in de Sweilandpolder bij Oud-Ade. Dat inspireert haar tot verhalen waarin het polderlandschap en de natuur een belangrijke rol spelen.

Op een door water omgeven stukje polderland staan een gesloten hotel en een eeuwenoud familiehuis. Daarnaast liggen een camping en een jachthaven, waar al lange tijd mensen permanent wonen, ook al mag dat volgens het bestemmingsplan niet. De vertelster van het verhaal woont in het oude familiehuis. Na het overlijden van haar vader is ze, na 33 jaar, teruggekeerd naar haar geboorteplek. Bij de erfenis was ook een oude vrouw inbegrepen, die volgens haar vader tot haar dood recht heeft op gratis kost en inwoning. Wie die oude vrouw is, waarom ze in het gesloten hotel woont, dat mysterie wordt uiteindelijk wel onthuld. De vertelster heeft wel wat anders aan haar hoofd dan dat te gaan uitzoeken, want ze wil een roman schrijven en wil met rust worden gelaten. Dat laatste lukt haar niet, want de gemeente dreigt met het handhaven van het bestemmingsplan. En de Vereniging Natuurmonumenten, die het gebied tussen het recreatieterrein en het dorp beheert, heeft de grondwaterstand verhoogd, waardoor de dorpelingen en de campingbewoners natte voeten krijgen. Er ontstaat er geleidelijk iets van een romance tussen de vertelster en de woordvoerder van de campingbewoners.

Gaande het verhaal wordt duidelijk wat er zich in het verleden in deze verre uithoek van de polder heeft afgespeeld en wat dat met de vertelster heeft gedaan. Al schrijvend ontdekt zij dat ze alleen een echt interessant verhaal kan vertellen als ze dicht bij haar eigen ervaringen en gevoelens blijft. En die ervaringen en gevoelens, van verlies, schuldgevoel en van rouw, waren de reden dat de hoofdpersoon als 18-jarige vertrok. Meerzicht: uitgeverij Ambo-Anthos, 247 blz. , kost € 21,99 . Voor nadere informatie: www.mariedemeister.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *