Energiebesparing bij gemeente langzaam van start

Zet de gemeente Leiden zélf overal ‘de knop om’ naar 19 graden kamertemperatuur zoals de  energie besparingscampagne voorschrijft? Gemeenteraadslid Laura Delver (PvdD) vindt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven, ging hier en daar voelen en stelde vragen aan B.&.W..

door Hans Schuurman

In het stadskantoor LEVEL stond  op 11 april de thermometer op 22 graden en bij het Hoogheemraadschap Rijnland op 21 graden, wreef Delver het college blijmoedig onder de neus. B.&W. is het evenwel gloeiend met haar eens. Energiebesparing leidt tot minder gasverbruik, dalend CO2-uitstoot, gaat klimaatverandering tegen. Maar de prestaties die de gemeentelijke overheid leverde zijn niet zo indrukwekkend.

De gemeente heeft een vastgoed bezit van 239 gebouwen en vindt het beheersen van de energiebesparing geen eenvoudige opgave. Volgens haar zijn op verschillende plaatsen wel degelijk gas besparende maatregelen getroffen, maar verontschuldigd zij zich: “Wij kunnen niet alles regelen.

In veel gevallen zijn wij afhankelijk van de huurders, antwoordt de gemeente. Bij gebouwen die in ons bezit zijn met een gebouwbeheersysteem, zoals het Tweelinghuis, is de omzetting relatief eenvoudig in te regelen. Maar bijvoorbeeld in LEVEL, met verschillende huurders, moet voor aanpassing met de verhuurder overlegd worden. Hier wordt op de eigen verdiepingen de verwarming in de vergaderzalen aangepast. En op het Stationsplein is de temperatuur niet of nauwelijks centraal te regelen. Op elke kamer zitten afzonderlijke thermostaatknoppen en omdat de laatste medewerkers in juli het pand verlaat, ondernemen we hier geen actie meer. De gebouwen van Beheer, Erfgoed Leiden en omstreken, de Lakenhal en DZB zijn ook in de inventarisatie betrokken en daar zijn eveneens diverse standaarden in installaties en systemen. In de zwembaden is wel temperatuurverlaging mogelijk maar in een museum soms minder gewenst vanwege de koppeling aan de luchtvochtigheid. De kantoorruimtes van de gemeentelijke sportaccommodaties sluiten aan bij het gemeentelijke beleid. De temperatuur van de diverse sportruimtes op de diverse locaties is echter moeilijk aan te passen. De gebouwen die zijn verhuurd aan externe instellingen, zijn niet in de analyse betrokken omdat de gemeente daar geen zeggenschap over heeft. De huurders bepalen hier zelf het beleid de temperatuur aan te passen. Maar wij gaan hen wel actief benaderen zich aan te sluiten bij de  Rijksoverheidscampagne, aldus de gemeente.

De gemeente is naar aanleiding van de landelijke campagne ‘Zet ook de knop om’ van plan voor het begin van het nieuwe stookseizoen een brief te sturen aan alle huurders van haar gebouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *