Met uitdunnen wordt de Leidse Hout gezond gehouden

De gemeente bracht de bomen in de Leidse Hout in kaart, het aantal is ca. 5.300, de zaailingen die ooit een boom worden even niet meegeteld. De komende tijd krijgen er 241 een oranje stip. Is dat boomgraffiti?

door Hans Schuurman

Nee, blessen, is dat. Chris de Graaff, manager ‘Groen’: “De kleur oranje waarmee wij deze bomen markeren, worden gerooid en tegen het einde van het jaar omdat zij dood of ziek zijn maar ook snelgroeiers die andere bomen in de weg staan, worden om die reden geveld”.

Volkspark ‘De Leidse Hout’ een werkgelegenheidsproject dateert uit 1931. Gezondheidsbevordering van arbeiders was indertijd de belangrijkste overweging voor de parkaanleg. Het meeste geld ervoor werd indertijd op tafel gelegd door Leidse industriëlen. Een gangbare gedachte in die jaren was dat kennis en liefde voor de natuur bijdraagt aan de ontwikkeling van de arbeidende klasse en het volk verheft. Maar het overige, theedrinken en op zondag naar muziek luisteren is ook van deze tijd. Evenals het ontspannen in de vrije natuur, rust zoeken tussen ruisende bomen rennen of wandelen. Echte er is daarin niet zoveel veranderd.

Uitdunnen

In de Leidse Hout werden indertijd beuken en eiken gepland, populieren, prunus, berken en een enkele rododendrons kwamen spontaan aanwaaien. Het bos vernieuwde zichzelf, onderhoud werd jarenlang slechts spaarzaam gepleegd omdat de eigen regelgeving van de gemeente, boom weg, boom terug, roet in het eten gooide. Nu wordt met het blessen de Hout planmatig aangepakt, met als oogmerk: uitdunnen. Bomen van verschillende leeftijd bij elkaar. Met het hier en daar verwijderen, wordt de natuurlijke verjonging van inheemse boomsoorten gestimuleerd. De overblijvende bomen krijgen zo (meer) licht, lucht en ruimte om verder uit te groeien. De Leidse Hout heeft nu (te) veel snelgroeiers die kwalitatief goede duurzame boomsoorten belemmeren in hun ontwikkeling. Op de plek waar de snelgroeiers worden verwijderd, krijgen heesters en kruiden meer kans, waardoor de biodiversiteit verbetert.

Veiligheid

Nog maar een paar een paar weken geleden zorgde een storm voor een hele ravage in het stukje Leidse Hout bij de hertenkamp. Veiligheid voor bezoekers is tevens een belangrijk afweegpunt of een boom oranje te stippen. Een boom die een gevaar oplevert wandelaar of hardloper, wordt soms op een bepaalde hoogde afgezaagd, opdat de kruin van de boom het nabijgelegen pad niet haalt. In december en volgend jaar januari/februari worden de gebleste bomen gerooid. De activiteiten van Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout (VVLH) mogen hier niet onvermeld blijven. Vrijwilligers van de VVHL plegen klein onderhoud en zetten zich in voor verfraaiing van het park plus het organiseren van activiteiten. De VVLH telt nu 400 leden en verwelkomt graag nieuwe leden. Voor € 15 euro per jaar draagt u bij aan het behoud van het park. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *